Aktuálně: 5 718 inzerátů166 226 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Zdravotní péče o králíky

Zdravotní péče o králíky
Ing. Zbyněk Pokorný 07.03.2018, 14:50
4 154 5 minut čtení

V následujícím textu seznámíme potencionální zájemce králíků s nemocemi, kterými tito oblíbení ušáci trpí. Článek je zaměřen na chovatele většího množství králíků, ale stejně tak i na hobby chovatele, vlastnící pouze jednoho zakrslého králíka v domácnosti. Hlavně díky drobnějšímu vzrůstu, jsou zakrslí králíčci stále častějším objektem především mládeže. Děti se na nenáročném zvířeti naučí poznat jeho potřeby a plnit důležité úkony (krmení, napájení, čištění klece apod.). Bohužel chov nepřináší pouze radosti, ale mnohdy jsou s ním spojeny také starosti. Králíci se snadno nakazí nemocemi. Například kokcidióza zatížila venkovní chovy králíků natolik, že některé musely být zcela zrušeny. Kokcídie se nachází ve střevech každého králíka. Záleží pak na dalších okolnostech (stres, dietní chyby,…), zda se v průběhu času projeví nebo nikoliv. Dietní chyby bývají nejčastějším spouštěčem kokcidiózy. Pozor například na velké množství zelené píce, bez předchozího postupného navykání trávicí soustavy.

Mladí králíci by jako první krmivo měli přijmout kvalitní seno. Poté můžeme začít předkládat ovesné vločky. Ze zrnin je nejvhodnější ječmen a oves, pšenice méně. V případě pečiva platí zásada, že musí být 100% suché, křupavé. Z ovoce připadá v úvahu pouze jablko, navíc v malém množství. U zeleniny je krmný sortiment daleko větší. Zejména kořenová zelenina, včetně natě, je vynikající. Jedovatý je pro králíky květák nebo kedlubny. Po jejich konzumaci králíci hynou zpravidla do dvanácti hodin. Velice jedovaté jsou syrové brambory, včetně slupek.

" Jedovatý je květák

nebo kedlubny"

Mnohé o zdravotním stavu králíků, napoví jeho stolice. Pokud je nerovnoměrná, navštivte veterináře, který by měl nastolit sulfonamidovou léčbu s následnými probiotiky na posílení trávicí soustavy. Rozhodně se vyplatí očkovat králíky na mor a myxomatózu. Jedná se o smrtelná virová onemocnění. U moru probíhá přenos vzduchem a myxomatózu zase šíří bodavě savý hmyz. Ohroženi jsou tedy i králíci chovaní uvnitř hospodářských staveb a dokonce i domácí mazlíčci. Chovatelé se často mylně domnívají, že králíkům uvnitř budov žádné podobné nemoci nehrozí. Vakcinace na obě výše uvedená onemocnění se provádí pouze jedním vpichem s kombinovanou vakcínou. Než se vytvoří v těle králíka dostatečné množství protilátek (imunita), potrvá zhruba další tři týdny.

Pokud neočkovaného králíka postihne mor, je průběh nemoci velmi rychlý. Králík bez zevních příznaků rychle hyne. Pouze někdy se objeví u nosu krev a králík těsně před smrtí zapiští. Pitvou stanoví příčinu smrti veterinář. Pro mor je totiž typické vnitřní krvácení na orgánech. Myxomatóza se projevuje otokem nosních sliznic a očí, oteklá může být i celá hlava včetně uší. Z nosu často vytéká žlutobílý výměšek. Naočkovaný králík je chráněn proti moru půl roku a proti myxomatóze čtyři měsíce. Dvakrát do roka by měl být každý králík odčerven. K tomuto účelu se často využívá přípravek Ivermectin. Ten dokáže zlikvidovat i roztoče, vši, blechy, klíšťata nebo svrab.

Převážně v domácnosti chovaní králíci, trpí přerůstáním drápků. Majitel je může zakrátit sám speciálními kleštěmi. Samostatnou kapitolou jsou problémy s chrupem. Ty má drtivá většina doma chovaných králíků. Zuby rostou nepravidelně a různě se křiví. Králík pak ztrácí schopnost hlodat, která je mu přirozená. Zkracování chrupu už vyžaduje určitou manuální zručnost a zkušenost. Snadno může dojít k vyvrácení zubů nebo ke krvácení. Po zakrácení se problém většinou nevyřeší a zuby rostou křivě i nadále. I přes tyto problémy se jedná o nejschůdnější variantu, neboť králík jinak nemůže přijímat potravu.

Existují plemena králíků (novozélandský bílý, beran), která trpí zánětem očních spojivek více, než ostatní. Hnis vytékající z očí je bílý a má hustou konzistenci. Výtok se zachycuje v okolí očí a spolu se slzami ho pak rozežírá. Lék proti hnisání a zánětům dostane chovatel u veterinárního lékaře. Výjimečná není ani chronická rýma. Na ni je potřeba rychlý časný zásah při prvním příznaku. Lék dostanete opět od veterináře. Rýma se ráda vrací, většinou se ale nevyplatí léčka antibiotiky. Tyto léky zničí i kulturní mikroorganismy ve střevech a králík kvůli rýmě začne trpět jiným, vážnějším onemocněním.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat