Aktuálně: 5 729 inzerátů166 338 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Malochov krávy pro mléčnou produkci

Malochov krávy pro mléčnou produkci
Ing. Zbyněk Pokorný 07.12.2018, 17:00
7 349 8 minut čtení

V následujícím textu se zaměříme na hlavní surovinu, kvůli které krávy chováme – mléko. S výrobky z něj se setkáváme v každém obchodě s potravinami. Dle průzkumu z roku 2015 se roční spotřeba mléka a výrobků z něj, na jednoho obyvatele České republiky, pohybovala kolem 240 kilogramů. Jde o vysokou hodnotu, a proto je dobré vědět, jakého původu mléko do naší kuchyně přichází, respektive jak kvalitně byla kráva krmena a jaký je její zdravotní stav. Jakákoliv snaha mléko tepelně upravovat, pro jeho delší upotřebení, vede k výraznému poklesu jeho výživné hodnoty. Z mléka lze vyrábět například podmáslí, sýry, sušené mléko nebo kondenzované a pasterizované mléko.

Pokud zvažujete pořízené krávy, mějte na paměti následující věty. Budete potřebovat nemalý pozemek (zhruba jeden hektar), na kterém budete produkovat luční seno. To vás bude stát nemalou fyzickou námahu a časovou náročnost. Samozřejmostí je chlév pro ustájení, jehož velikost musí odpovídat chovanému plemeni. Rovněž pořizovací cena telete, jalovice nebo krávy je závislá na plemeni. Majitel krávy musí zajistit nemalé množství krmiva, jako je již zmíněné seno a dále šrot (pšeničný, ječný nebo ovesný), vitamínová směs pro skot, lizové kostky soli a v neposlední řadě slámu na stlaní. Pro skladování steliva a krmiva bude potřeba další nemalý prostor, jako například půda. Výhodou je vlastní materiální zajištění – šroťák, sekačka na trávu apod. Ať už se rozhodnete pro koupi telete nebo dospělé krávy, měla by mít vždy v uších dvě známky a být zaregistrována.

Vlastnit krávu přináší majiteli a jeho rodině řadu výhod. Máte neomezený přísun čerstvého mléka pro všechny členy rodiny a přebytky lze upotřebit pro další domácí zvířata, například kočku nebo prase. Sami si vyprodukujete mléčné výrobky ze zdravého a nezávadného mléka. V případě vypouštění krávy na pastvu, dokáže vypást i pro sekačku hůře přístupná místa a navíc celou louku nebo zahradu kvalitně pohnojí vlastním trusem. Odchované tele můžete zpeněžit nebo odvézt na jatka, kde z něj získáte slušnou zásobu hovězího masa.

Výše popsané výhody jsou určitě velmi lákavé, ale aby byl výčet kompletní, musíme se zaměřit i na některé nevýhody. Kráva je živý tvor, vyžadující každodenní péči. Ráno a večer krávu krmíme a dojíme, ať je léto nebo zima. Připravujeme krmnou dávku, nastýláme, čistíme. Hnůj musíme také někde skladovat a takové místo většinou přiláká velké množství much a jiného hmyzu. Časová a fyzická náročnost je velká, proto je dobré, abyste na to byli aspoň dva, pro případ vaší nemoci nebo nutného odpočinku.

Z dojných plemen se nejčastěji chovají holštýnské krávy nebo red holštýnské plemeno a také Jerseyský skot. Popisem zmíněných plemen se tu nebudeme podrobněji zaobírat, můžete si jej přečíst po kliknutí na název plemene. Po zvážení všech předností jednotlivých plemen, vyberte vám nejvíce vyhovující. Kupujte vždy jalovičku starou minimálně půl roku, vybírejte takovou, která dobře přijímá krmivo a vykazuje exteriér odpovídající danému plemeni. Pro dobrou užitkovost hraje roli délka odchovu telete mlékem matky. Pokud je tomu aspoň tři nebo čtyři měsíce, je to výhodou. U správně se vyvíjející jalovice přichází první říje zhruba v osmi měsících života. Poté se opakuje každé tři týdny až do roku a čtvrt jejího života. V té době by měla být jalovice poprvé inseminována. Pořídit lze i již březí jalovici. Krávy jsou březí devět měsíců a devět dnů. Podruhé inseminujeme krávu čtyři měsíce po prvním porodu. S dojením se přestává zhruba dva měsíce před porodem. Kráva si během tohoto období odpočine a nabere sílu pro další laktaci. Pro tento proces se používá odborný termín „zasušení krávy“. V tomto období před porodem se kráva nedojí.

Senem krmíme krávu dvakrát denně a to dokonce i v případě, že je na pastvě. Předejdeme tím nadýmání krávy. Ve chlévě také předkládáme spařený šrot. Kostka lizu by měla být k dispozici neustále. Minerální přípravky lze podávat ve vodě. Množství napájecí vody volíme takové, aby neměla kráva příliš řídký trus. V zimním období lze podávat krmnou řepu se šrotem, a to dvakrát denně po půl kbelíku. V podzimním období můžeme v omezeném množství zkrmovat i lupeny z krmné řepy. Zhruba měsíc a půl před naplánovaným porodem, upravíme krmení sníženou dávkou šrotu. Zabráníme tím přerůstání plodu v břiše matky. Obstarat si musí chovatel také porodní provázky a desinfekci na pupeční šňůru. Určitě vám rád poradí veterinář. Pár týdnů před porodem už pozorujeme zvětšení objemu vemene. Příchod porodu poznáme podle značné nervozity, kdy budoucí matka neustále lehá a vstává, otáčí se a hýbe ocasem do stran. Ve většině případů rodí krávy vleže. Jakmile praskne plodová voda, objeví se končetiny telete. V této době se chovatelova role diváka mění na porodního asistenta. Musí zjistit, zda se jedná o přední nebo zadní končetiny. Jedná-li se o přední polohu (tj. přední končetiny a na nich uložená hlava), tak necháváme porod samovolně na krávě. Pokud ale přestane matka tlačit, uvážeme porodní provázky za končetiny telete a s rozumem pomáháme vytahovat tele z matky ven. Druhou a horší možností je nepravidelná poloha, kdy spatříme pouze jednu končetinu. Nezvládne-li chovatel upravit polohu telete tak, aby obě končetiny byly u sebe, zavoláme veterinárního lékaře nebo zkušeného zootechnika. Komplikovaná je rovněž zadní poloha, ve které vychází tele z matky zadními končetinami napřed. Jakmile tele opouští tělo matky břichem, dojde k přetržení pupeční šňůry a začíná boj s časem. Z těla krávy musí tele vyjít co nejrychleji, neboť hrozí vdechnutí plodové vody a zadušení. Narozené tele necháme matce olízat. Provede mu tím důkladnou masáž a prokrvení těla. Poté je vhodné nechat matku v klidu odpočinout a tele odstavit do oddělené ohrádky. Krátce po porodu musí vyjít z krávy i lůžko. V opačném případě zkonzultujte situaci s veterinářem. První mléko (mlezivo), by mělo tele přijmout do 2 hodin po narození. Někdy je nutné mu pomoct navézt struk do tlamy. První 3 dny dohlížejte na to, aby tele struky střídalo. Pokud z některého pilo méně, tak z něj můžeme asi čtvrt litru oddojit. Pro lidskou potřebu používáme mléko nejdříve týden po porodu, do té doby zkrmíme přebytky jiným hospodářským zvířatům. První měsíc se tele živí pouze mlékem krávy. Po této době už nabídneme šrot a seno a začínáme navykat na pití z kbelíku. Mléko v něm už ředíme v poměru 3:1 s vodou (3 litry mléka a 1 l vody). Odrohování telat se provádí ve dvou nebo třech měsících života.

Začít po porodu s opětovným dojením krávy, není žádná sranda. Za tu dobu si odvykne a nenechá na sebe zpravidla sáhnout. Proto se kolem krávy pohybujeme v místech, ve kterých nás nedokáže kopnout. Pokud je kráva dojena ručně, snadno se odhalí zánět. Takové vemeno je oteklé a zatvrdlé. Ze struku vydojíme sraženinu (tvaroh) místo mléka. Čím dříve zánět odhalíme, tím rychlejší je jeho léčba. Mléko nadojené při zánětu, není vhodné pro lidskou ani zvířecí potřebu. Ze zdravého kvalitního mléka lze i v domácím prostředí vyrobit špičkové mléčné produkty od tvarohu, jogurtů až po sýry. Spousty receptů, jak vyrobit vlastní mléčné produkty, lze nalézt na internetu.

Moderní způsob chovu skotu

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat