Aktuálně: 5 017 inzerátů173 562 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Jak naučit papouška vyslovovat slova

Jak naučit papouška vyslovovat slova
Monika Svobodová 23.05.2009, 10:07
21 175 6 minut čtení

Především je nutné si uvědomit, že ne každý druh papouška se naučí opakovat slova. Takže pokud chcete, aby váš papoušek mluvil, musí to být druh s předpokladem k mluvení.

Mistr mezi ptáky, kteří se výborně naučí mluvit je zástupce špačkovitých loskuták posvátný. Problém ovšem je, že to je pták velmi nečistotný, kterého musíte držet pouze v bednové kleci. Z toho důvodu musíte taky uvažovat jestli se takový pták hodí do vašeho bytu. Výborným řečníkem je andulka, ale opět pouze některá. Zatím, co jedna se naučí nepřeberný repertoár slovíček, z druhé dostanete sotva její jméno. Protože se andulky hodí téměř do každého bytu a jsou to vhodní papoušci i pro děti, je jejich popularita takto určitě zaručená. Samozřejmě, že se nejlépe učí vyslovovat slova mláďata. Budete-li kupovat andulku je pravděpodobnější, že se mluvit naučí sameček, ale i některé samičky jsou velmi nadané.

U všech nadaných papoušků je pak potřeba vaše trpělivost a stálý kontakt s papouškem. Myslet si, že ptákovi pustíte nahrávku vybraných slov vámi namluvených a že se tak naučí mluvit, je myšlenka zcestná. Papoušek potřebuje kamaráda na kterého se může upnout, se kterým si může povídat a bavit se. Prostě potřebuje k mluvení kontakt s osobou. Papoušek napodobuje vaše slova, ale i ohýbání jazyku pokud dobře vyslovujete, vaší intonaci a mnohdy i vaše pohyby. Proto je dobré učit ptáka večer, když se zklidní a je ochoten naslouchat před spaním to, co mu povídáte. Přes den pak papouška vezmete na ruku a několikrát slovíčko zopakujete. Nesmíte však učením papouška otrávit. To by vzal spíš jako trest než jako zábavu.

Nadaný imitátor - loskuták posvátný Nadaný imitátor - loskuták posvátný

Učit samozřejmě můžete papouška, který si na vás zvykl, vydrží sedět na ruce a dívat se co mu říkáte. Papoušek který poletuje po bytě bude vnímat pouze podávanou potravu a na mluvení se nesoustředí. Učit se nebude jen papoušek, ale i vy se musíte naučit rozumět projevům, kterými k vám papoušek promlouvá. Musíte pochopit papouškovu prosbu, kdy s lehce roztaženými křídly, kterými třese, o něco prosí. Tak prosí mláďata svoje rodiče o potravu, papoušek vás tak může prosit například o puštění z klece. Nepomůže-li to, začne se papoušek projevovat křikem. Pokud prosbu nepochopíte a začnete s ním zacházet hrubě stane se papoušek odtažitým, neurvalým a začne kousat. Proto je důležité být jako učitel dobře naladěný a chápat, že pokud budete chtít aby se papoušek brzy naučil mluvit, přistupovat k němu s porozuměním, že papoušek má také nějaké prosby na vás.

Pokud chcete, aby papoušek pronášel slova v určitý vhodný okamžik musíte je také tak používat. Ráno papouška pozdravíte dobrý den, večer mu řeknete dobrou noc, když budete odcházet z domu zavoláte ahoj, při krmení vyslovíte semínka, piškot, mňamka apod. Musíte podpořit vrozené schopnosti papoušků, opakovat slova. Mnozí papoušci dříve než začnou slova opakovat budou třeba pískat melodii, vydávat zvuk zvonícího budíku, vrzajících dveří, nebo zvonění mobilu. Od některých papoušků nemůžete očekávat řečnické výkony. Hodně slov se naučí vyslovovat, žakové, amazoňani, alexandři, loriové, senegalci, pyrury, arové a mnozí další. Nejlépe se papouškům vyslovují slova se samohláskami e,i,u, při dalším učení pak písmena a,o.

Jak vlastně dochází k tomu, že papoušek mluví? Zvuk je vydáván chvěním hlasivek a vyluzuje se chvěním membrány v místě přechodu průdušnice v průdušky. Důležitá je i pohyblivá dolní čelist a masitý jazyk.

Lidé, kteří touží po tom, aby jejich papoušek začal co nejdříve mluvit hustí do papouška jedno slovo za druhým. Stává se pak, že papoušek spojí všechna slova a zkomolí je. Jestliže papoušek nesplní očekávané mluvení, často se s učením předčasně skončí a to třeba právě v době, kdy by mělo dojít k prvnímu řečnickému úspěchu. Mnoho papoušků totiž nezačne mluvit dříve až v jednom roce, někteří i později. Proto mluvení není jen o nadání papouška vyslovovat, ale i o vztahu člověka vytrvat v péči a učení. Ptáci mají v přírodě mnoho nepřátel a tak komunikace a dorozumění je pro ně jedním z nejdůležitějších projevů. Při učení musíte využít jejich nesmírný pozorovací talent, kterým dokáží uhádnout i váš záměr nenechat se zahnat do klece. Celý den vám bude papoušek sedět na rameni, ale v momentě, kdy nejvíce pospícháte a chcete ho zavřít do klece, začne uličnicky lítat. Musíte právě proto využít tento pozorovací talent, kterým se papoušek naučí opakovat slova.

Pro učení je nejlépe opatřit si jednoho papouška, aby s vámi utvořil pár a snažil se v páru s vámi dorozumět. Přinesete-li domů papoušky dva, určitě se budou domlouvat spolu a vy budete až na druhém místě, protože papouščí druh je pro ptáka samozřejmě přitažlivější než vaše učení slov. Později je pak možné přinést domů dalšího papouška nejlépe stejného druhu. Záleží ovšem do jaké míry bude domácí papoušek ochotný přijmout do svého teritoria vetřelce a dělit se s ním o vaši přízeň. Jestliže si nového druha oblíbí, je možné, že se nový papoušek naučí opakovat slova od papouška prvního.

Především je nutné uvědomit si při koupi papouška, že pták nemusí splnit vaše očekávání být bezvadným imitátorem řeči. Nesmíte ho tedy kupovat jen za tímto účelem, ale uvědomit si včas jestli se pro každodenní péči hodí do vašeho života a nestane se po čase jen občasnou atrakcí pro návštěvy.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Monika Svobodová

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat