Aktuálně: 5 719 inzerátů166 237 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Papoušek zpěvavý a jeho odchov

Zkušenosti z chovu

Papoušek zpěvavý a jeho odchov
Vojtěch Jelínek 25.02.2007, 18:00
15 994 5 minut čtení

V tomto článku se budu snažit popsat chov a odchov papoušků zpěvavých. Papoušky zpěvavé jsem se rozhodl chovat v roce 2005. V tu dobu sem ale bohužel nemohl nic sehnat. Až jednou se naskytla možnost jet na výstavu do Kolešovic a právě tam se mi podařilo párek těchto papoušků zakoupit. Samec byl přírodní a samice pastelová. Chtěl jsem, aby pár byl pouze přírodní ale byl jsem rád, že mám alespoň to.

Když jsem je přivezl domů tak jsem je pustil do voliéry, kde jsem měl mladé andulky. Po nějakém čase se však ukázalo, že to nebyl až tak dobrý nápad, protože se hlavně samec rval s andulkami. Proto jsem pár papoušků zpěvavých umístil do voliérky bednového typu o rozměrech 130x80x60cm (délka, výška, hloubka). V této kleci, která nebyla příliš velká se mi podařil odchov.

Samec se samicí Samec se samicí Foto: Vojtěch Jelínek

Koncem března roku 2006 jsem začal podávat vaječnou míchanici, zelené krmení, naklíčené zrní a zkrátka vše čím se docílí skvělých úspěchů a odchovů. Když jsem zavěsil hnízdní budku, která byla z dutého kmene o rozměrech 60cm na výšku a 30cm v průměru, tak se o ní papoušci ihned začali zajímat a samičce se dokonce v budce tak líbilo, že se jí vůbec nechtělo ven. Samec okolí budky hlídal a samice vylézala ven jenom aby se nažrala. Budku jsem každý den opatrně kontroloval a dne 18.3.2006 se v budce objevilo první vajíčko. Poté vždy každý druhý den následovala další. Samička celkem snesla 4 čistě bílá vajíčka. Literatura uvádí, že samice snáší v průměru tak 5 vajíček, ale tento pár hnízdil poprvé, a tak jsem byl za ně rád.

Po zhruba 20-ti dnech se z budky začalo ozývat pípání a tak jsem budku zkontroloval. Objevil jsem jedno mládě a druhý den se vylíhlo druhé. Bohužel zbylá dvě vajíčka byla neoplozená, ale i tak to byl úspěch. Mláďata rostla jak z vody a po 18 dnech života se již začala objevovat první pírka. Ve věku 25 dnů již byla skoro celá opeřená a bezpečně se dalo poznat pohlaví. Jednalo se o samečka se samičkou. Sameček má červený kostřec a samice je celá zelená. Ve věku 30-ti dnů byla již mláďata zcela opeřená a začala vykukovat z budky. Moc se jim ven nechtělo, ale nakonec vylétla a brzy se seznámila s novým prostředím. Chtěl bych upozornit, že mláďata jsou hrozně plachá, a když je nikdo vyplaší, tak lítají všude a mohla by se poranit. Proto je lepší se v tu dobu pohybovat okolo voliéry co nejméně. Asi za 3 týdny se mláďata zcela osamostatnila a přijímala potravu.

Mláďata ve věku 10 dnů Mláďata ve věku 10 dnů Foto: Vojtěch Jelínek

Mláďata ve věku 20 dnů Mláďata ve věku 20 dnů Foto: Vojtěch Jelínek

Mláďata ve věku 25 dnů Mláďata ve věku 25 dnů Foto: Vojtěch Jelínek

Mláďata ve věku 30 dnů - těsně před vylétnutím Mláďata ve věku 30 dnů - těsně před vylétnutím Foto: Vojtěch Jelínek

Sameček se samičkou a mládětem Sameček se samičkou a mládětem Foto: Vojtěch Jelínek

Papoušky zpěvavé krmím směsí pro střední papoušky a stravu obohacuji zeleným krmení (pampeliška, žabinec ptačinec a různé druhy lučních trav), jablka, hrušky a všechny možné plody, které najdete na zahradě. Po osamostatnění jsem mláďata od rodičů raději odstavil, protože samec byl dost agresivní a mohl by mláďata napadat.

Jakmile měl pár klid samice začala s novou snůškou. Celkem bylo v budce 6 vajíček, ze kterých se po 20 dnech začala líhnout další mláďata. Mláďata se líhla nepravidelně a z šesti vajíček se vyklubala čtyři krásná mláďata. Jedno z nich bohužel následující den uhynulo. Tři mláďata rostla jako z vody. V budce byly dvě samičky a jeden sameček. Za 30 dnů mláďata opustila hnízdní dutinu. Rodiče je ještě nějakou dobu krmili, ale za nedlouho se mláďata osamostatnila a já jsem je mohl umístit do jiné voliéry mimo rodiče. Pár jsem přemístil do nové voliéry o rozměrech 200x100x200 cm (délka, šířka, výška). Další hnízdění jsem nechtěl riskovat, neboť byl pár mladý.

Dospělý samec se samičkou Dospělý samec se samičkou Foto: Vojtěch Jelínek

Celkem jsem tedy odchoval 5 mláďat ze dvou hnízd, tři samice a dva samce. Papoušci zpěvavý jsou velice otužilí ptáci a hodí se téměř pro každého začátečníka, ale i pro pokročilé chovatele. Dnes je spousta barevných mutací, ale myslím si, že stejně nejkrásnější jsou přírodní jedinci. Tím nechci říct, že nemám rád mutace. Také mám ještě v chovu pár papoušků zpěvavých (lutino), ale o těch zas až nikdy příště.

Mladý sameček Mladý sameček Foto: Vojtěch Jelínek

Mladá samička Mladá samička Foto: Vojtěch Jelínek

Dospělý samec Dospělý samec Foto: Vojtěch Jelínek

Samice Samice Foto: Vojtěch Jelínek

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat