Aktuálně: 5 716 inzerátů166 206 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Plch africký a jeho chov

Plšík africký

Plch africký a jeho chov
Ing. Zbyněk Pokorný 30.03.2019, 15:00
29 356 4 minuty čtení

Plch africký rozhodně nepatří mezi příliš časté chovance. Je to však škoda, protože se jedná o velmi krásné a zajímavé hlodavce z čeledi plchovití Myoxidade. Svým vzhledem i chováním zdánlivě připomíná veverku a je i dokonale přizpůsoben k životu na stromech. Ve zverimexu byste toto zvířátko hledali většinou marně. V případě zájmu o chov se budete muset obrátit na některého ze soukromých chovatelů.

Plch africký se může chovat v prostorném taráriu s horním krytem nebo i v kleci s drobnými pletivovými oky. Plch se totiž dokáže protáhnout i malým otvorem. Ubikace pro jeden pár těchto plchů má mít rozměr 0,5 x 0,4 x 0,6 metru (hloubka x šířka x výška). Součástí chovné nádrže musí být aspoň dva úkryty, do kterých si pár postaví hnízdo. Optimálním a vzhledově vkusným řešením je dutý kmen, který postavíme vertikálně. Využít lze také dutý kokosový ořech. Na stavbu hnízda umístíme do terária natrhané kousky textilie a plchové si je nanosí do dutiny. Neodmyslitelnou součástí chovné ubikace je také napáječka se stále čistou vodou. Substrát může tvořit lignocel (kokosová drť) nebo rašelina, či drcená kůra. Vůbec nejpoužívanější a mezi chovateli nejoblíbenější jsou hobliny. Na ty ovšem pozor, nesmí být příliš prašné. Jelikož se jedná o stromová zvířata, musíme plchům umožnit šplhání. Po teráriu či kleci rozmístíme větve nejedovatých stromů. Chov plchů afrických není náročný, ani co se týče teploty. Vyhovuje mu klasická pokojová teplota s hodnotami mezi 21-25 stupni Celsia.

Jako potrava poslouží plchům mouční červi. Ti představují základní složku krmné dávky. Musíme je umístit do tak vysoké misky, ze které nevylezou. Ze živého krmiva je možné nabídnout i cvrčky. Ty bude lepší zkrmovat zmražené, aby nehrozil únik do místnosti. Obzvláště to platí při klecovém chovu. Další významnou složkou krmiva bývají granule určené pro kočky a také nejrůznější ovoce (hrušky, jablka, banány, hroznové víno) a ořechy – ať už loupané či neloupané. V oblibě má plch africký i vejce uvařené natvrdo. Jednou za čas lze předložit některou zeleninu – okurek, salát, zelí nebo mrkev. Zde bude záležet na konkrétních jedincích, zda nabízenou zeleninou budou pohrdat či nikoliv. Většinou si spíše jen trochu ukousnou. Po výše napsaném si jistě položíte otázku, že zde není vůbec zmínka o klasické směsi zrnin pro hlodavce, kterou je možné zakoupit v každém kamenném obchodě se zvířecími potřebami. Odpověď zní ano, lze ji občasně, zhruba jedenkrát týdně, nabídnout ale pouze v malém množství a rozhodně nesmí představovat základní složku. Stále k dispozici by mělo být v teráriu seno a klidně také čerstvá tráva.

Během dne není vhodné plchy zbytečně rušit. Jedná se o hlodavce s noční aktivitou a úkryt opouští kolem dvacáté hodiny večer. Od přírody vedou skrytý život a jsou poměrně plašší. Při vhodném a klidném zacházení si na člověka časem zvyknou, stejně jako na klasický ruch domácnosti. Nikdy však nelze očekávat, že bude z plcha zvířátko na mazlení. Vrcholem veškeré snahy o ochočení bude možnost pohladit jej rukou. Spíše se hodí pro lidi, kteří rádi pozorují chování zvířat.

Plch africký se dle některých zdrojů hůře rozmnožuje. Chovatelské názory se v tomto ohledu značně liší. Někdo má s odchovem mladých problémy a jinému se daří snadno s bezproblémovými porody. Pohlaví je snadno rozlišitelné, kdy u samců jsou dobře patrná varlata. Samičky bývají březí od pětadvaceti do třiceti dnů. Po této době přivádí na svět jedno až pět holých a slepých mláďat. Mladí plchové sají mateřské mléko tři až čtyři týdny a po této době také začínají opouštět hnízdo. Úplný odstav od rodičů je možný ve věku šesti nebo sedmi týdnů. Při dobré péči se plch africký dožívá čtyř až pěti let.

Elegantně zařízené terárium pro chov plchů afrických

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat