Aktuálně: 5 722 inzerátů166 262 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Je morče vhodné pro děti?

Je morče vhodné pro děti?
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2019, 16:00
4 497 4 minuty čtení

Celá řada rodičů si láme hlavu, jaké zvířátko pořídit do domácnosti pro jejich děti. Dnešní nabídka zvířecích uchazečů je opravdu pestrá. Pokud zůstaneme věrni drobným savcům, je na výběr z činčil, křečků nebo zakrslých králíků. Morčata zůstávají stále hodně oblíbena. Podle některých zdrojů je morče spolu s křečkem a akvarijními rybičkami vůbec nejoblíbenějším domácím chovancem. Může za to jejich roztomilý zjev, společenské chování a malé nároky na chov.

Jistou základní péči ovšem vyžaduje každý živý tvor. Bohužel po úvodním nadšení zůstává často tato činnost na rodičích dítěte. Počítejte, že v dobrých podmínkách se může morče dožít až osmi let. Pokud víte, že nebudete mít dostatek času se morčeti věnovat, pořiďte raději rovnou dva jedince stejného pohlaví – pokud neplánujete v budoucnu odchov mláďat.

Chovná ubikace pro morče, musí být připravena ještě před samotným pořízením. Vhodné je světlé a suché místo, prosté průvanu. Jako chovnou nádrž lze použít plastovou i skleněnou nádrž ve tvaru obdélníku. Minimální délka musí dosahovat 40 centimetrů. Pro dvě nebo tři morčata už potřebujete prostor značně větší. Délku minimálně osmdesát centimetrů, ještě lépe jeden metr a hloubku půl metru. Výška ubikace postačuje i čtyřicet centimetrů. Jako podestýlka se nejvíce hodí klasické hobliny, nebo hobliny granulované. Miska určená na krmivo, musí být dostatečně těžká, aby nedošlo k jejímu převržení. Vodu umístíme do napáječky. Do čisté vody je vhodné přidávat různé vitamínové preparáty. Misky na vodu nejsou moc vhodné, neboť je morčata brzy znečistí. Další vybavení je čistě na představivosti chovatele. Nejrůznější dekorace z kůry, větývky ovocných stromů, ploché kameny sloužící pro obrus drápků, apod. V žádné kleci ani skleněné ubikaci nesmí chybět možnost úkrytu.

Pro absolutní začátečníky se hodí více hladkosrstá plemena morčat. Vyskytují se v celé barevné škále. Například holandské morče, má tělo rozděleno na tři pruhy. Hlava je tmavá se zřetelnou lysinkou. Střed děla je bílý a na konci těla je opět tmavá barva. Ruské morče je zbarveno převážně bíle. Pouze uši, končetiny a čumák jsou tmavé. Morčata aguti barev jsou uznané v sedmi různých odstínech. Tmavší zbarvení v srsti se střídá se světlejším. Samozřejmě vznikají další a další nové barevné mutace. Méně rozšířené je tzv. skinny morče, které je bez srsti. Na péči je ovšem náročnější, neboť jejich jemná kůže vyžaduje pravidelnou péči.

S krmivem není dnes vůbec žádný problém a je snadno dostupné v téměř každém zverimexu. Existuje směs zrnin určená přímo pro morčata, případně pro činčily, kde bývá obsaženo i sušené ovoce. V krmné dávce morčat nesmí chybět kvalitní seno a dostatek vitamínu C. Seno je vhodné umisťovat do, k tomuto účelu určených, jesliček.

Při kontaktu s morčetem si všímáme v srsti vnějších parazitů. K tomuto účelu bychom měli mít doma vždy po ruce přípravek proti těmto roztočům. K jednomu ze základních úkonů patří i péče o drápy, které lze stříhat. Ve dvou to hravě zvládnete doma. Horší je to se zuby. Pokud jsou přerostlé, požádáme o jejich zkrácení veterinárního lékaře.

Morče není náchylné k nemocem, ale pokud onemocnění, je zpravidla těžko léčitelné. Z toho důvodu je nechováme v blízkosti domácích myší a krys, které mohou být přenašečem. Proti kokcidióze lze použít granule směsi určené pro králíky. V případě řídkého trusu omezíme vodnatá krmiva a přejdeme na sušší.

Pokud je to jen trochu možné, vyvarujte se nákupu zvířete ve zverimexu a raději se poohlédněte přímo po chovateli. Jen tak budete mít záruku zdravého jedince a budete si jisti, že jde o mladé morče, nikoli starší kus. Chovatel vám navíc poreferuje o zkušenostech a i do budoucna rád odpoví vaše případné dotazy. V neposlední řadě bude morče přímo od chovatele levnější.

Návštěva chovatelské stanice morčat

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat