Aktuálně: 5 720 inzerátů166 246 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Chcete kvalitní králičí maso? Zdraví a vitalita králíků musí být na prvním místě

Chcete kvalitní králičí maso? Zdraví a vitalita králíků musí být na prvním místě
DeHeus, a.s. 22.07.2020, 11:54
2 928 4 minuty čtení

Chcete kvalitní králičí maso? Zdraví a vitalita králíků musí být na prvním místě

Králičí maso patří mezi opravdové lahůdky a profesionální kuchaři si pochvalují, na kolik způsobů se dá připravit. Přesto se ale neobjevuje zrovna nejčastěji na jídelních lístcích v restauracích a volbou číslo jedna nebývá ani v domácí kuchyni. 

Můžeme se jen domnívat, proč tomu tak je. Vyloučit ale můžeme důvod, že by králičího masa u nás bylo málo. Naopak, Česká republika má dlouholetou tradici v chovu masných králíků.

Plemena, která se chovají na maso, vyžadují opravdu výživné krmivo, kterým se využije veškerý potenciál růstu. Ovšem nejen plemena chovaná kvůli masu potřebují kvalitní krmivo.

Kvalitní krmivo: alfa a omega každého chovatele

Ať už chováme hospodářská zvířata, nebo je pro nás chov čistě koníčkem, v každém případě chceme, aby zvířata zdravotně prospívala. Proto kontrolujeme jejich hmotnost a vitalitu. Zdravotní stav je neodmyslitelně spojen s kvalitou krmiva. Potřebujeme tedy svému dodavateli krmiv věřit.

Jak takového dodavatele vybrat? Důvěru u nás získávají společnosti, které vystupují již dlouhodobě na trhu a mají za sebou řadu spokojených zákazníků. Musí být také zřejmé, že si je výrobce vědom rozdílných potřeb, které jednotlivá zvířata mají.

Dále můžeme vybírat podle ocenění, které jednotlivé značky získávají. Například ocenění Czech Superbrands 2020 získala nedávno značka Energys, která vyrábí krmiva pro domácí zvířata a  koně.

V továrnách firmy De Heus, která vyrábí značku Energys, se produkuje obrovské množství různých druhů krmiv. Díky tomu ročně nakrmí nespočet milionů zvířat, což přirozeně vede k produkci milionů litrů mléka, masa či vajec.

Chcete kvalitní králičí maso? Zdraví a vitalita králíků musí být na prvním místě

Zaměřeno na králíky

Při výběru správného krmiva pro králíky je nutné brát ohledy na požadavky jednotlivých plemen.

Chováme-li již dříve zmíněná masná plemena, musíme jim dodávat takovou potravu, která podpoří jejich zmasitost a růst. Vhodné je myslet také na vitalitu a nižší mortalitu zvířat, proto je dobré dívat se po krmivech s kokcidiostatiky.

Potrava je stejně důležitá i pro králíky, jejichž chov je pouze koníčkem. Králíci figurují ve statistikách o nejoblíbenějších domácích mazlíčcích na třetím místě, hned za psy a kočkami. Nejžádanějšími v této oblasti jsou pak zakrslí králíci, kteří vyžadují odlišnou péči než králíci masní.

Nemalou skupinu tvoří také chovatelé výstavních plemen. Ta je třeba udržovat v dobré kondici a před výstavní sezonou také podpořit vzhled jejich srsti, proto je nutné volit krmivo bohaté na živiny podporující vzhled a kvalitu srsti. 

Speciální potravu potřebují březí a kojící samice. Správný poměr živin určených právě pro ně obsahuje například krmivo Králík Gold Forte. Pro mladé králíky je pak ideální výrobek Králík Start, který neobsahuje tolik škrobů a je bohatý na vlákninu. Pomáhá králíkům překonat období odstavu.

Chcete kvalitní králičí maso? Zdraví a vitalita králíků musí být na prvním místě

Všichni králíci bez rozdílu potřebují ke svému zdravému rozvoji vlákninu a vyvážený poměr živin. 

Neomezujte se

Ať už jsou požadavky chovatele jakékoli, kvalita krmiv by rozhodně měla být prioritou číslo jedna. Tu zajišťují profesionální firmy, jako je například De Heus, vyrábějící krmiva s pravidelnými a přísnými kontrolami během výroby. Důležité je také moderní přístup a vyvíjení inovativních postupů, které zlepšují výživové vlastnosti krmiv.

Pro chovatele, kteří se věnují chovu více druhů zvířat, bývá volbou rozmanitost sortimentu. Takovou variantou může být opět Energys, jelikož nabízí krmiva jak pro koně, tak i pro hospodářská a jiná zvířata. Mezi ně patří například nosnice, výkrmová drůbež, bažanti, křepelky, pštrosi, holubi, prasata, přežvýkavci a další. Přejeme, ať vám zvířátka pěkně rostou.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

DeHeus, a.s.

Autorem od: 22.07.2020

Podobné články

Může vás také zajímat