Aktuálně: 5 723 inzerátů166 287 diskuzních příspěvků17 631 uživatelů

Tilikva obrovská, ještěr s modrým jazykem

Tilikva obrovská, ještěr s modrým jazykem
Ing. Zbyněk Pokorný 10.02.2021, 18:00
5 404 3 minuty čtení

Tilikva obrovská nebo též scink obrovský je až šedesát centimetrů dlouhý ještěr, jehož domovinou je sever a východ Austrálie. Na tomto kontinentu obývá suchá místa polopouští, ale i bušiny a lesnaté oblasti.

Vyznačuje se širokou hlavou, podlouhlým tělem a poměrně krátkými končetinami. I tento druh má, stejně jako jeho příbuzní, modrý jazyk. Slouží spolu se široce rozevřenou tlamou jako ochrana před nepřáteli. Díky zbarvení jazyku se můžete setkat také s druhovým názvem tilikva modrojazyčná. Na těle převažuje šedohnědá barva s tmavším síťováním a černými pruhy vedoucími příčně od hřbetu až ke konci ocasu. V dospělosti dosahuje hmotnosti mezi 500 až 700 gramy.

Tilikva obrovská se nejvíce hodí do terária o rozměrech aspoň 70 x 40 x 40 centimetrů pro jeden exemplář. Párek tilikvií už vyžaduje terárium s rozměry minimálně 110 x 60 x 60 centimetrů. Jako substrát na dno terária se nejvíce hodí směs lignocelu a písku, případně drcená kůra. Jako dekorace i překážka pro lezení poslouží silnější větev nebo kořen. Samozřejmostí je miska s vodou. Ta je vhodná takové velikosti, aby se v ní mohlo zvíře smočit. Úkryt není nutností, je vhodný u případného chovu dvou jedinců, kdy se do něj ukrývá slabší z nich. Úkryt můžeme vytvořit například z kůry nebo i květináče. Naprostou nutností je UV lampa, která může sloužit zároveň jako výhřev. Nastavíme ji do takové výšky, aby pod ní bylo kolem 40 stupňů Celsia. Vedle lampy poskytující UV záření, nesmí chybět zářivka pro denní osvit. Na trhu jsou speciální zářivky pro denní svícení, vyhovující očím plazů. Zářivka pro denní svícení může být vynechána pouze v případě, že je terárium na světlém místě, kde bude dostatek přirozeného světla po většinu dne. Optimální vlhkost v teráriu zajistíme každodenním rosením pomocí ručního postřikovače. Noční teplotu není třeba nějak zvlášť řešit. Po vypnutí UV lampy postačuje pokojová teplota. V zimním období, je vhodné na dobu tří měsíců snížit teplotu na 18 °C během dne a na 10 stupňů přes noc.

Po opětovném zvýšení teplot dochází brzy k páření. Pohlavní dospělost nastává u tohoto druhu po dvou letech života. Březost má tilikva obrovská dlouhou mezi čtyřmi až pěti měsíci. Tilikvy jsou vejcoživorodí, to znamená, že vejce se vyvíjí v těle matky. Po uplynutí čtyřech až pěti měsíců proto porodí samička mláďata. Jejich počet je odvislý od stáří a kondice samice. Starší samička ve výborné kondici porodí i 25 mladých scinků, zatímco mladší samice jich přivedou na svět kolem deseti. Mláďata je vhodné od matky ihned oddělit do menších terárií. Krmena jsou stejně jako dospělá zvířata.

Tilikva obrovská není náročný strávník. V podstatě se jedná o všežravce, který nepohrdne ničím od zeleniny a ovoce až po mláďata obratlovců. Základem je ovšem hmyz různých druhů. Bez problémů zpravidla přijímají i maso nakrájené na kousky nebo konzervu určenou pro psy a kočky. Drobní šneci zařazeni do krmné dávky zajistí přísun vápníku. V dobré péči se tilikva obrovská dožije až dvaceti let.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat