Aktuálně: 5 599 inzerátů168 336 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Zlatý retriever a jeho chov

Zlatý retriever a jeho chov
Ing. Zbyněk Pokorný 28.02.2021, 17:00
3 576 7 minut čtení

Následující text je zaměřen na majitelé retrívrů, mající za cíl odchovat štěňata. Hned na začátku si musíme říct, že do chovu řadíme pouze zvířata, mající typický vzhled plemene, bezproblémovou povahu, pevné zdraví.

Psi musí dosahovat kohoutkové výšky mezi 51-61 cm, feny 51-56 cm. V chrupu smí chybět pouze jediný zub, kromě špičáku a řezáku.

Pohlavní cykly fen (hárání) probíhají ve čtyřech fázích. První je proestrus, tato fáze trvá zhruba deset dnů. Během ní dojde ke zduření vulvy a fenka začne barvit. Během proestrusu není fena ještě připravená ke krytí a psy odhání. U fen může docházet ke změně chování, jsou méně poslušné a neklidné. Tato fáze může méně pozornému chovateli snadno uniknout. Druhou fází je estrus, neboli pravá říje a trvá mezi dvěma až pěti dny. Během vlastní říje dojde ke splasknutí vulvy a výtok je slabší a světlejší, vodové podoby. Jakmile má výtok špinavě žlutou barvu, jde o signál končící doby krytí. První ovulace přichází zpravidla po týdnu proestru a může se opakovat až po dobu třech týdnů. Úspěšné oplodnění vajíčka není výjimkou i tři dny po ovulaci. Zkráceně se dá říct, že nejvhodnější doba k oplodnění, je desátý až šestnáctý den po prvním výtoku. V tomto časovém horizontu je nejlepší připustit fenu k psovi. Po říji přichází další fáze – metaestrus. Dochází ke zmenšení vulvy a výtok ustává. Pouze děloha je stále zvětšená. Chování feny se vrací do normálu a k jedincům opačného pohlaví se chová opět odměřeně. Poslední fází cyklu fen je tzv. anestrus. Jedná se o klidovou dobu mezi dvěma říjemi. U retrievrů se jedná o období dlouhé šest až osm měsíců, ale někdy může trvat i celých dvanáct měsíců.

Před pářením by měly mít obě strany pevně domluvená pravidla. Nejlépe je vše zapsat do smlouvy o krytí. Především se jedná o cenu za krytí a jaká zdravotní vyšetření budou od obou jedinců požadována. Vždy je lepší vozit fenu k psovi. Eliminuje se tak do budoucna snaha psa fenu dohledávat. V neposlední řadě je lepší, když je pes v jeho známém prostředí. To platí hlavně u psů, kteří budou krýt poprvé. Jak zjistíme připravenost feny ke krytí? Existují dva způsoby. První je vyšetření pomocí vaginálního výtěru. Tento úkon provádí veterinář. Druhý způsob si zajistí sám majitel feny v domácím prostředí. Při drbání feny na zadních partiích stáčí ocas do strany. Páření je možné i od osmého dne, kdy už fena rudě nekrvácí a výtok zprůhlední. Ochota nechat se nakrýt. je u fen dost rozdílná. Některé jsou svolné již jedenáctý až třináctý den, jiné třeba až sedmnáctý. Fena by v této době měla být ve výborné kondici, dostatečně odpočatá a zdravá na 100 %. Fenky by neměly trpět nadváhou, neboť samotná březost povede ke zvýšení tělesné hmotnosti, což by poté mělo neblahý vliv na zatížení páteře a celého pohybového aparátu. Fenku je vhodné po přivezení ke psovi, nechat nejdříve trochu rozkoukat a seznámit ji s novým prostředím. Vždy je složitější páření u dvojice psů, která nemá doposud žádné zkušenosti. Při vlastním aktu dopřejeme psům co nejvíce klidu bez rušivých elementů. Délka páření je značně odlišná a může trvat od deseti minut až po jednu hodinu. Během aktu dochází k tzv. svázání, kdy penis psa naběhne a pochva feny se sevře. Feně se nesmí dovolit, aby se pokusila o únik, jinak by mohlo dojít k poranění pohlavních orgánů jednoho z nich. Na závěr svaly feny povolí a páření končí. Po aktu by měla být fenka v klidu, odpočívat a donuťte ji aspoň půl hodiny nemočit. Krytím se nazývá každé psovo vniknutí do feny, ač by trvalo jen malý okamžik. K oplození může dojít i tak. Pokud si nejste jistí, nelze nechat fenu pokrýt jiným psem, než je v krycím listě. Jedinou možností je nechat fenku překrýt ještě jednou následující den nebo obden po prvním páření. Jistota zabřeznutí se tím značně zvyšuje.

Problémem velkého počtu fen je tzv. falešná březost. Není řeč o nemoci, ale jde spíše o psychický problém. Fenky si myslí, že jsou březí a přizpůsobí tomu i své chování a vzhled. Falešná březost nastává po jednom až třech měsících po hárání. Feny začnou více pít i žrát a stávají se vůči svému majiteli přítulnějšími. Více odpočívají a jsou méně svolné k pohybu. Své psí hračky často přenáší a dělá si pelíšky. U některých fen dokonce zduří mléčná žláza a začne tvořit mléko. Co můžete dělat v případě podezření na falešnou březost? Zaprvé musíte vyloučit, že se nejedná o opravdovou březost nebo nějaké onemocnění, například cukrovku nebo zánět dělohy. Fence lze snížit krmnou dávku a nahradit ji dietnějšími granulemi. Příjem tekutin ji snížíte na stejnou mez, jako před začátkem falešné březosti. Fence dopřejte také více pohybu na delších procházkách. Na nějakou dobu jí zabavte její hračky a zamezte v budování pelechů. Za nežádoucí chování ji mírně potrestejte. Mléko z mléčné žlázy rozhodně neodstřikujte, pouze na ni můžete přikládat chladné heřmánkové obklady. Pravidelně kontrolujte, zda se na mléčné žláze nevytvořil zánět, což poznáte snadno dle zarudnutí, ztvrdnutí a bolesti na pohmat. Pokud jste chtěli nechat fenku porodit pouze jedenkrát a do budoucna nepočítáte s dalšími štěňaty, je řešením nechat fenu vykastrovat. Falešná březost se totiž objevuje opakovaně.

Pokud vaše fena falešnou březostí netrpí, můžete se těšit z pravé březosti. Po 25 dnech lze provést sonografické vyšetření, které odhalí úspěšné zabřeznutí a také počet budoucích štěňat. U retrievrů trvá březost v průměru 63 dnů. Jako normál se uvádí rozpětí od 58 do 65 dnů. V prvních týdnech březosti se feny nemusí nikterak omezovat. Pouze je lepší nenechat ji plavat v chladné vodě a nevykonávat namáhavé sportovní úkony. Po prvním měsíci březosti předkládáme fenkám retrívrů krmivo obohacené o minerály a vitamíny. Na trhu jsou k dostání speciální granule pro kojící a březí feny. Nabízíme feně větší množství krmiva, než doposud. Na druhou stranu musíme pohlídat obezitu, aby fena nepřibírala víc, než je nutné. Přístup k vodě by měla mít fena nepřetržitý. Po čtyřiceti dnech březosti dochází ke změnám na mléčné žláze. V této době už omezíme pohyb fenky na kratší vycházky. Den před porodem může přestat fena zcela žrát a poklesne její teplota. Fenka znervózní a začne chystat pelech. To jsou známky blížícího se porodu. Pro případné porodní komplikace je vhodné mít vyhlédlého specializovaného veterináře.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat