Aktuálně: 5 046 inzerátů173 383 diskuzních příspěvků17 739 uživatelů

Zvládne odchov mláďat pouze jeden z rodičů ?

Zvládne odchov mláďat pouze jeden z rodičů ?
Ing. Zbyněk Pokorný 14.03.2021, 17:00
1 923 4 minuty čtení

K úhynu některého z chovanců občas dojde v každém chovu. Jde o smutnější stránku chovatelství, ale zcela přirozenou. Existuje však jedno období, kdy je úhyn ještě o něco bolestivější, než jindy. Ano, uhádli jste správně, je to období hnízdění. Co se stane se snůškou nebo již vylíhlými mláďaty? Zvládne jeden z rodičů celou péči sám nebo jsou mláďata odsouzena k smrti?  Tento text bude zaměřen na drobné exotické ptactvo a zkušenosti chovatelů s touto smutnou událostí. Nemusí však jít pokaždé o úhyn, ale například i o ulétnutí jednoho z páru nebo o agresivní chování samce či samice.

Začneme se zvonohlíky šedými. Chovatel vlastnil hned několik párů těchto opeřenců. Některé páry byly výbornými rodiči a spolehlivě odchovávaly. Jeden z párů však svá mláďata vždy vyhodil z hnízda na zem. Chovatel nevěděl, který z páru se takto chová. Dlouhým sledováním vypozoroval, že se jedná o samečka. Brzy se blížilo líhnutí nové snůšky a chovatel se rozhodl zkusit samce odstavit. Ukázněná samička zvládala celou péči sama. Odstav samce se tak stal pravidlem i pro další roky. Samička zvládala vždy vyvést dvě nebo tři mláďata. Jiný chovatel měl zase zkušenosti se zvonohlíky mozambickými. Problém měl také se samečkem, který vyhazoval z hnízda už vejce. Proto musel být sameček odstaven už relativně brzy. I u něj skončilo vše úspěšně. Nejdůležitější je trefit odstav tak, aby snesená vejce nebyla neoplozená. Jako nejvhodnější termín se jeví snesení prvního nebo druhého vejce. Samička i po odstavu snese ještě několik oplozených vajec.

Další zkušenost je z chovu kanárů. Sousedé našli na zahradě dvě opuštěná mláďata zvonohlíků zahradních. Bez dokrmování by mláďata brzy uhynula. Byla vpuštěna do klece k samotné samičce kanára. Nikdo nevěřil, že by toto spojení mohlo vyjít. K překvapení všech se jich kanáří samička ujala a začala je krmit. Jakmile byli zvonohlíci samostatní, umístil je chovatel do velké voliéry k bažantům zlatým.

V jednom chovu astrildů rudokřídlých došlo k úhynu samečka deset dnů po vylíhnutí mláďat. Samička pokračovala v krmení mláďat a sama vyvedla tři mladé astrildy.

Nyní se podíváme podrobněji na pásovníky krátkoocasé. První hnízdění mělo bezproblémový průběh a pár vyvedl čtyři krásná ptáčata. I druhé hnízdění vypadalo zprvu idylicky. Až se v hnízdě začala ozývat mláďata, došlo k velké změně v chování samice. Začala pronásledovat samce a vůbec jej nepouštěla do hnízda. Agresivitě vůči samci věnovala všechen čas. Při kontrole hnízda bylo zjištěno, že nepečuje ani o mláďata. Dvě již uhynula a zbylá dvě nebyla vůbec nakrmena. Jak postupovat v tomto případě? Ponechat samici nebo samečka? Sameček byl odchycen a samička se zklidnila. Mladé pásovníky začala krmit a dvě zbylá mláďata odchovala.

Další zkušenosti pochází z chovu guld. Jejich samec uhynul ihned po vylíhnutí svých potomků. Samička zvládala péči zhruba deset dnů. Potom už zřejmě nestačila všechny hladové krky nasytit a přestala se o mláďata starat. Všechny mladé guldy bohužel uhynuly. Další příběh už bude šťastnější. Šlo o voliérový chov šafránky velké. Sameček se zabil o pletivo po nočním vyrušení kočkou. Samička pokračovala v zahřívání snůšky a dovedla až do dospělosti pět mláďat!

Poslední příběh pochází z chovu kubánky malé. Když bylo mláďatům teprve šest dnů, uhynula bohužel samička. Samec poletoval zmateně kolem budky, ale mladé se mu krmit nechtělo. Až po zásahu chovatele, který zvětšil vletový otvor do budky tak, aby byla mláďata dobře vidět, došlo ke změně. Večer nalétl samec za mláďaty a dlouho je krmil. Sameček zvládl sám odchovat tři mláďata.

To jsou všechny zkušenosti chovatelů, ke kterým jsem se dostal. Pokud máte i vy, nebo váš kamarád podobné zkušenosti, může být tento článek rozšířen o další příběhy.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat