Aktuálně: 5 042 inzerátů173 732 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

První odchov andulek vlnkovaných

První odchov andulek vlnkovaných
Jakub Pazderník 28.10.2009, 17:25
13 075 3 minuty čtení

S chovem exotického ptactva jsem začal před dvěma lety. Tuto zálibu jsem zdědil po mém otci. Začínal jsem celkem neobvykle s roselami penantovými a žlutobřichými. Teprve minulý rok jsem si pořídil andulky. Pět párů přírodních, jeden pár šedých, žlutých, modrých a bílých.

Na podzim, když došlo na sundávání budek jsem zjistil, že v jedné z nich je pět vajíček. Po dlouhém pozorování jsem přišel na to, že jde o pár složený z přírodního samce a samice žlutozelené straky. Snůška se na první pohled zdá jako dobrá zpráva, ale na druhou stranu je velice špatné, že přišla v tomto chladném období. Voliéra s andulkami nemá vnitřní zálet, tak jsem za pomoci svého otce opravil starou klec o rozměrech 130 x 60 x 50 cm (D x V x Š). Klec byla přesunuta do vnitřního vytápěného prostoru. Ani jsem nepočítal s tím, že se povede přesun andulek do klece tak, že se samička vrátí do budky s vejci. Opak byl pravdou a postupně se vylíhla tři mláďata. Byl jsem z toho nadšený protože se jednalo o můj první úspěch. Také jsem přemýšlel o ručním dokrmení, ale v okolí Příbrami neznám nikoho, kdo by měl s touto činností zkušenosti a byl mým případným poradcem. Snažil jsem se sehnat i nějaké informace na internetu, ale nakonec jsem si řekl hop nebo trop. Samice i samec se o svá mláďata vzorně starali. Do klece dávám dvakrát denně čistou vodu a každý den směs zrní, kterou si míchám sám. Samozřejmě nechyběla ani vaječná míchanice. Zmiňovaná směs zrní se skládá ze čtyř druhů prosa, lesknice, ovsa atd. Každý den jsem též podával ovoce a zeleninu.

Mládě Mládě

Mláďata rostla jako z vody a také svůj první pokus o kroužkování jsem velice prožíval. Povedlo se mi okroužkovat všechna tři mláďata kroužky zakoupenými na burze. Nastal den, kdy jsem očekával vylétnutí mláďat z budky. V tomto období jsem strávil u klece každou volnou minutu a pozoroval, jak se andulčí rodince daří. Klec byla dostatečně velká na to, aby se naučila mláďata brzy létat. Z krmení okusily mladé andulky nejdříve měkké ovoce, jako třeba broskev. Postupem času je samec se samičkou naučili loupat zrní.

Jedno mládě bylo po samičce téměř celé žluté, akorát na temeni bylo zelené, což se mi hodilo na dopárování lichého žlutého samce. Brzy jsem zjistil, že se jedná skutečně o samičku, takže další nově složený pár byl na světě. Druhou mladou samičku jsem spároval s přírodním samcem. Poslední, třetí mládě, jsem prodal spolužačce. Můj první odchov andulek byl velice dramatický, ale nakonec jsme to společnými silami s matkou přírodou zvládli.

Pohled do budky Pohled do budky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jakub Pazderník

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat