Welfare zvířat
Welfare, nebo-li pohoda zvířat v obecné rovině představuje stav dokonalého fyzického a psychického zdraví, kdy zvíře žije v souladu se svým prostředím. Pohoda zvířete je určena jeho schopností vyhnout se...
Welfare, nebo-li pohoda zvířat v obecné rovině představuje stav dokonalého fyzického a psychického zdraví, kdy zvíře žije v souladu se svým prostředím. Pohoda zvířete je určena jeho schopností vyhnout se...
Počet narozených a odstavených selat je významným ukazatelem pro posuzování reprodukční užitkovosti prasnice. Na správný růst v období po narození a dosažení optimální odstavové hmotnosti selat má podstatný vliv...
Následující příběhy se skutečně staly, a podobné se mohou přihodit i Vám. Všechno vyprávím ze své zootechnické praxe. Prasklý vodní zdroj. Hospodářství státního statku na Vysočině mělo na kopci nad...
V naší republice se za jeden rok uskuteční zhruba přes 350 tisíc domácích zabijaček, což při hmotnosti prasete přes 100 kilogramů představuje značné, a rozhodně nezanedbatelné množství masa. Domácí zabijačka...
Jako studentka VŠZ a později jako zootechnička, jsem s dobytkem zažila mnoho zajímavého. Pocházela jsem z města, a proto jsem narození telete poprvé pozorovala až na praxi na statku u Jihlavy. Překvapilo mne tenkrát,...
Technologie dojení Počítačový systém řízení stáda automatická identifikace dojnic systém sledování pohybové aktivity (aktivní pedometry) automatické sledování říje automatická selekce...
Tento článek jsem napsala jako poučení pro laické čtenáře, ale i jako informaci pro mladé současné chovatele, aby věděli, jak se chovala prasata dříve před 40 ti až 30 ti léty. Je to radost, když se prasnice...
Genetický potenciál dnešních dojnic je velmi vysoký a stále narůstá. Proto začínají být jak krmivo, tak krmivářské postupy čím dál víc důležité. Krmení má významný vliv na produkci mléka, ale také na obsah...
Není pochyb, že každý chovatel má tuto rutinní záležitost (dojení krav) dokonale zvládnutou. Není ale od věci, si čas od času některé věci připomenout, oživit nebo dát možnost začínajícím chovatelům získat ty...
Silážování a senážování píce je konzervování čerstvé až silně zavadlé píce v anaerobním prostředí s pH 3,8-5,2. Správné zhutnění krátké řezanky píce v silážním prostoru (silážní žlaby, věže) spolu s...