Mé trvzení o dostupnosti bylo myšleno na více věcí, vás jsem si jen vzal jako příklad. Myslím, že kdybych se dnes rozhodl pro pořízení všech dostupných druhů pyrur, tak je mám do dvou měsíců ve voliérách. Zrovna tak zpráva o těch kakakuech palmových, že na ně jedná moravská ZOO čekala dvacet let, Kde čekala , v krámě na rohlíky? Nesehnat kak. palmové je manažerské pochybení vedení, pokud je ovšem hledali aktivně a opravdu je chtěli.
Zastávám stejný názor jako Mirek, kdybych mohl, pořídím vše dostupné a všemu ptactvu se budu chovem věnovat, i jiným druhům než jen papouškům. Ale moje maximum bude asi 25 venkovních výletů rozumných rozměrů. Dále myslím, že taková soukromá zoo ztrácí pro mne to hlavní - individuální přístup a možnost pozorování a vyhodnocování chování jednotlivých chovanců, myslím, že nad sto párů je již třeba zaměstnance nebo zapáleného, stejně postiženého člena rodiiny. To v mém případě nemám, ale snažím se jej vychovat z vnučky, bylo by škoda, kdyby jen třicet párů pak mělo jít někde do světa - v tom s vámi Orino souhlasím, a to nemluvě o "vyhozených" financích do chovatelského zařízení. Nyní je to již dva roky, co zemřel můj kolega Karel Vaďura a kdy jsem byl osloven jeho manželkou na sprostředkování prodeje všeho"chovaného" najednou a na demontáž a odvoz celého chovatelského zařízení/ a to jsem s Karlem necelé dva roky před jeho smrtí ještě prováděl řadu úprav, přecházel totiž z papoušků na hmyzožravé. Asi to samé jen bledě modrém by nastalo v takovém případě i u nás. Ale seriozního kupce na všechny hmyz. a pár pap. jsem našel.
Teď bych měl Orino úvahu speciálně pro vás, jsme na to s věkem podobně. Došel jsem k názoru, že určitý věk člověka osvobozuje - mám splacený RD, který je výhradně mmůj a mé ženy, děti jsou samostatné a želBohu z domu, vnučku nemusím vychovávat, ale mohu ji jen rozmazlovat, nemusím žít stále pod tlakem, zda budu mít našetřeno na to či ono, zda vše splatím včas, a to hlavní - nemám nad sebou nadřízeného /umělé autority přímo nesnáším / a odpovídám pouze za své činy sobě. O" základní" finanční zajištěnosti už nemluvím. Takže podzim života vnímám velice pozitivně. Za případné zdravotní problémy si ve své podstatě mohu sám.
Jinak mám problémy ty samé co vy,musím k penězům nějak přijít, abych je mohl investovat do zařízení a papoušků. S těmi ubývajícími silami máte pravdu, ale zase máme nyní daleko více času na práci kolem zarízení a domu, než když jsme byli vitálnější a časově omezení zaměstnáním. Jediný problém tedy vidím v psychické zátěži s bojem se zdravím, který osobně třeba já nemohu vyhrát, ale už remíza je pro mě dostatečně motivující výhra.
Omlouvám se, že jsem to tak pro většinu čtenářů nezáživně rozebral, ale nedalo mi to.