Aktuálně: 5 565 inzerátů168 398 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

Komentáře uživatele Adam Bura (bouda)

Zobrazeno 15 komentářů

bouda
Krásný článek a fotografie. Ikdyž vlastním jen jeden druh Ptilinopů, zvažuji, že se přihlásím také.Takže pokud již nemáte plné obsazení, zůčastnil bych se září také.
bouda
Tak tě musím Mílo zklamat, vejce bylo čisté. Dnes slezli z hnízda. Samec již ale opět houká, takže snad brzy zahnízdí.
bouda
Dobrý den. Porovnávat klasickou drobotinu (astrildy, snovače atd...) s plodožravými holuby dle mne nejde. Jak uvádíte vy, droboť se živí hmyzem ve větším množství jen v době odchovu. Během zbytku roku se živí převážně zrninami, takže jsem si jist, že tato skupina ptáků zde NIKDY řazena. U mnou popisované skupiny holubů se však jedná o něco zcela jiného. "Pouze" plody se živí po CELÝ rok, podobně jako turakové, či tukani a někteří zoborožci. Nevidím tedy rozdíl v tom, proč zde řadit turaka a ne tyto holuby. Ale zřejmě je to stále o tom, co píši v úvodu článku. O naší mentalitě. Většina lidí si prostě pod pojmem holub nedokáže představit nic jiného než poštovního holuba. A změna názvu spolku či stránek určitě nutná není. Stojí v něm přece "a plodožravého ptactva". A nemůžete popřít, že plodožravý holub mezi plodožravé ptactvo patří. Jinak ale samozřejmě respektuji váš názor. Bura Adam
bouda
Zdravím. Také přispěji svými zkušenosti ohledně agrese u turak. Můj první chovaný druh je turako fialový. Po zakoupení u ptáků žádná agresivita nebyla. Přes zimu byli umístěni s křepelkami korunkatými, a vše v pořádku. Na jaře však zahnízdili, a stali se z nich opravdu pěkní tyrani. Křepelky korunkaté vůbec nepustili z jejich úkrytu, takže jsem křepelky přemístil. K turakům jsem dal satyry temminckovy, ale turaka si dovolovala i na ně, a dokonce jsem jednou viděl jak "jezdí" satyrovi na zádech. Při příchodu do voliéry mi nalétávali na hlavu. Nicméně agresivní se zdál být zřejmě jen jeden pták. Poté mi po odběru krve na DNA padla samice. S novou samicí jsou jako vyměnění, naprosto klidní, a k satyrům (kteří jsou s nimi dodnes) bezkonfliktní. Letos však nehnízdili, takže nemohu říci, jak by se chovali v této době.


Druhým druhem, který mám velice krátce je turako červenokorunkatý. Samice pochází z chovu Zdeňka Gajdoše. Samce mi Zdeněk dovezl letošního z Belgie. Po spojení ptáků jsem žádnou agresi nepozoroval. Samička se ke kontatku se samcem příliš neměla. Více aktivní byl sameček, a dnes již bez problému sedí spolu na větvi.
bouda
Vladimíre, Krásná fotografie turaka světlehlavého (Tauraco ruspolii). Toho jsem živého ještě neviděl, a zřejmě ani neuvidím. K vaší předchozí otázce - odchovy turak se "bežně" daří pod vlastními rodiči. Umělých odchovů je určitě menšina.
bouda
Ahoj Zdeňku. Díky za objasnění chovatelského zázemí dalšího významného českého chovatele. Také díky za pochvalu a uvedení našich jmen na konci článku. Na jedno si ale zapomněl - ZDENĚK GAJDOŠ !
bouda
Ahoj Zdeňku. Velice chválím tvůj článek, ale má jeden háček. K panu Drozdkovi se teď těším ještě nepoměrně více :-)
bouda
Aha..takže systematická hříčka. To, že modře zbarvený pták je ,jak uvádí M.Jiroušek, opravdu lejsek trochu mění situaci. Lejsci a jim příbuzní totiž byli vyčleněni z drozdů a tvoří samostatnou čeleď Muscicapidae. Z chovatelského hlediska se ale nemění samozřejmě nic.
bouda
Zdravím. Atmosféra byla opravdu skvělá! Z drozdovitých jsem si všiml toho druhu ve společné voliéře s holuby africkými. Omlouvám se za kvalitu fotky, ale je zaostřena na holuba. Určite jaký je to druh drozdovitého?
bouda
Velmi chválím Zdeňkův počin. Takto by to mělo vypadat ! :-)
bouda
Odpovídám na dotaz paní Zuzany. S avokádem se to má asi takto: všude v chovatelské literatuře se dočtete, že je možné jej ptákům podat, ale ve větší míře je toxické. Nikde se už však neuvádí co je to ta "větší míra". Proto jsem já osobně svým ptákům nikdy avokádo nepodal, a o správnosti tohoto rozhodnutí jsem byl přesvědčen i letos na semináři v DK. Jak jsem se dozvěděl, tak ani zoologické zahrady pro jistotu avokádem nekrmí.
bouda
Ahoj Zdeňku. Další seminář určitě bude, jak uvadí pan Smrček na ifauně, nejppozději za rok.
bouda
Dobré ráno. Upřímně s plesnivci žádné vlastní zkušenosti nemám. Takže tady vám neporadím. Stejné to ale myslím určitě nebude. U zophobasů by se taky dalo říci, že je to jako moučňák, jen větší, a přece jen se zde uvádí rozdílné výživové hodnoty. Bura Adam
bouda
Dobrý den pane Bábík. V mém chovu ptáci berou jak šváby svlečené, tak i s "hotovou" chitinovou schránkou. Z měkkožravých je u mě brali vousáci senegalští a červenožlutý,arasari zelený a kardinál červený. Jinak je ochotně přijímají všichni hrabaví.
bouda
Ahoj. Samozřejmě někteří "oživnou", většinou se u mně jedná ale o pohyby nohou, a když už šváb začene chodit, tak je velice pomalý, takže s tímto nemám žádný problém.