Aratinga hnědohrdlý

Aratinga pertinax

Výskyt: Panama, oblasti Jižní Ameriky, Venezuela
Velikost: 25 cm
Hmotnost: 76-102 g
Kroužek: 5,5 mm
Počet vajec: 3-5 ks
Inkubační doba: 23-24 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
velikost písma:  A A A
15.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     9195 zobrazení     2 komentáře

Popis

Dospělí ptáci jsou zelení, na spodu světlejší a žlutaví. Čelo, uzdička a strany hlavy jsou oranžovožluté. Přední část temene tmavě zelenomodrá. Hrdlo a prsa bledě olivové, ve středu břicha je oranžová skvrna různé velikosti. Spodní křídelní krovky žlutozelené, vnější prapory loketních letek a špice ručních letek temně modré. Rýdovací pera zelená, zespodu olivová, střední mají zelenomodré konce. Nažina kolem oka okrově bílá. Zobák hnědavý, noha šedá, duhovka žlutá. Mladí ptáci mají líce hnědé, hrdlo a horní prsa zelenavé, oko tmavé, horní čelist světlou. Aratinga hnědohrdlý má 14 poddruhů, které se od sebe značně odlišují ve zbarvení oranžovo žlutého zbarvení na hlavě, případně úplnou absencí této barvy. V českých nebo i evropských chovech se jedná vesměs o ssp. Pertinax pertinax (aratinga hnědohrdlý antilský) - čelo, uzdička a strany hlavy oranžovo žluté, nebo o ssp. Pertinax surinama (aratinga hnědohrdlý surinamský) - kde toto zbarvení na hlavě téměř chybí.

Výskyt

Aratinga hnědohrdlý se vyskytuje od Panamy po severní oblasti Jižní Ameriky a ostrovy nad Venezuelou. Je roztroušen na mnoha menších, oddělených oblastech svého výskytu.

Život v přírodě

Aratinga hnědohrdlý žije hlavně v sušší krajině s keři a řidšími stromy, méně v pobřežních mangrove, a to na ostrovech i v souvislých lesích. Živí se převážně semeny akácií a kaktusů, různými plody, nektarem květů, pupeny atd. Hnízdí v dutinách stromů stejně jako ve skalních děrách na strmém pobřeží. Samice snáší 4-7 vajec. Jeho hlas není tak intenzivně nepříjemný jako u jiných druhů.

Chov

Ve voliérách bývá aratinga hnědohrdlý chován ve skupinách a je tak i rozmnožován. Mezi chovateli není nijak běžný, více v zoologických zahradách. V Evropě držen v minulém století, u nás vystavován již v roce 1880. Poprvé odchován v USA (Putnam) v roce 1949. Chov je podobný jako u jiných druhů, hlavně aratingy oranžovočelého.

Potrava

Směs zrnin pro střední papoušky, různé ořechy, nezralé obiloviny (hlavně kukuřice), všemožné ovoce, zelenina, zelené krmení, piškoty, vařená rýže.

Aratinga hnědohrdlýNázvy ve světě

Latinsky: Aratinga pertinax, Německy: Braunwangensittich, Dánsky: Brunstrubet Aratinga, Španělsky: Aratinga Pertinaz, Finsky: Savanniaratti, Francouzsky: Conure cuivrée, Italsky: Conuro golabruna, Japonsky: Chanodoinko, Holandsky: Maïsparkiet, Norsky: Brunstrupeparakitt, Rusky: Коричневощёкая аратинга, Slovensky: Klinochvost plavolíci, Švédsky: Brunstrupig parakit, Čínsky: 褐喉鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

10.01.2014, 09:20 zbynek
Cone děkuju, doplnil jsem text o tvé poznámky.
07.01.2014, 20:54 cone
Aratinga hnědohrdlý je roztroušen na mnoha menších, oddělených oblastech svého výskytu, ma 14 poddruhů, které se od sebe značně odlišují ve zbarvení oranžovo žlutého zbarvení na hlavě, případně úplnou absencí této barvy. V českých nebo i evropských chovech se jedná vesměs o ssp. pertinax pertinax (aratinga hnědohrdlý antilský) - čelo, uzdička a strany hlavy oranžovo žluté, nebo o ssp. pertinax surinama ( aratinga hnědohrdlý surinamský) - kde toto zbarvení na hlavě téměř chybí.