Rejsek horský

Sorex alpinus

Výskyt: Vyšší oblasti - Alpy, hercynská pohoří, Karpaty
Délka těla: 6-8 cm
Hmotnost: 5-14 g
Březost: 25 dnů
Počet mláďat: 5 ks
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
02.12.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2464 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Rejsek horský je velikostně podobný rejskovi obecnému, délka těla tedy dosahuje 60-80 milimetrů, ocas 53,5-71 milimetrů. Zadní tlapka má délku 13,5-16 milimetrů, váha 5-14 gramů. Bělavá spodina ocasu a světlé tlapky se odlišují od téměř černě zbarveného těla. 4. a 5. jednohrotý zoubek v horní čelisti jsou velikostí stejné. Druhý zub v dolní čelisti je dvouvrcholový.

Rozšíření

Rejsek horský, jak už napovídá druhový název, obývá vyšší oblasti - Alpy, hercynská pohoří, Karpaty. V České republice i na Slovensku je tento druh vzácný.

Způsob života

Podobně jako rejsek obecný, tak i rejsek horský rodí po 25 dnech březosti nejčastěji 5 mláďat a to asi dvakrát za sezónu. Žije nejčastěji v zalesněných údolích (buk), podél horských potoků, místy i v nižších polohách. Spatřit je můžeme jak ve dne, tak i v noci, ale z úkrytů vylézají převážně až po setmění. Rejsci jsou aktivní po celý rok, do zimního spánku neupadají (nehibernují), jelikož mají dostatek tukové rezervy na to, aby přežili i ty nejstudenější měsíce v zimě. Rejsek je typický hmyzožravec, tudíž se v přírodě živí převážně hmyzem, ale i slimáky, pavouky, červy a mršinami obratlovců, výjimkou není u rejsků ani kanibalismus.

Rejsek horskýNázvy ve světě

Anglicky: Alpine Shrew, Německy: Alpenspitzmaus, Chorvatsky: Planinska rovka, Rumunsky: Chiţcan de munte, Rusky: Alpijskaja burozubka, Slovensky: Piskor vrchovský

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.