Aratinga jendaj

Aratinga jendaya

Výskyt: Venezuela, Brazílie, Guayana
Velikost: 30 cm (včetně ocasu)
Hmotnost: 110-130 g
Kroužek: 6,5 mm
Počet vajec: většinou 4
Inkubační doba: 25 - 29 dnů, 2x ročně
Potrava: směs pro velké papoušky + ovoce a plevely
Cena: 2000-2500 Kč
velikost písma:  A A A
15.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     87012 zobrazení     0 komentářů

Papoušek nádherného vzhledu s vysokými hlasovými projevy. Asi toto se vybaví každému chovateli při vyřčení slova aratinga jendaj. Jejich domovinou je Brazílie, proto nesnáší přiliž dobře naše zimní měsíce. Viditelný rozdíl mezi samcem a samicí neexistuje.

Samici jsem získal před 3 lety na burze v Telči výměnou za jedno mládě alexandra malého + doplatek. Protože byl listopad, aratingu jsem umístil prozatím do sklepa, do klece 1x1m. V letošním roce (2005) jsem narazil na krásného samce na zářijovém trhu exotů v Týništi n. orlicí. Neváhal jsem ani okamžik a samce zakoupil. Vpustil jsem ho rovnou k samici, která byla v té době ve velké zahradní voliéře a sledoval jejich chování. Po chvíli seděli oba vedle sebe a vzájemně si probírali peří a tiše přitom "pobrukovali". Tak rychlé seznámení jsem nečekal. Aratingové dělali prakticky celé dny to samé. Jen párkrát za den slétli na misku s krmivem aby se nakrmili. Občas rozevřel jeden z ptáků křídlo a nechával si ho probírat druhým, což jsem u jiných ptáků nikdy nepozoroval. Noc trávili společně v budce. Ve které dokonce upravovali připravené piliny s hlínou, ale k hnízdění v tomto roce logicky dojít nemohlo. Začátkem listopadu, kdy venkovní teploty klesaly pod 0°C, jsem je přemistil do místnosti, kde se teplota nesnížila pod 15 °C. Jejich křik v místnosti je velice výrazný, až nepříjemný, a reagují jím hlavně na přítomnost cizí osoby. Ve venkovní voliéře to má i své výhody, když křikem upozorňují ostatní ptáky na přítomnost kočky v blízkosti voliéry.

Co se krmení týče, aratinga jendaj nepatří mezi vybíravé druhy papoušků. Spolehlivě mi přijímají všechno předkládané krmení. Dokonce i pšenici v suchém stavu, kterou dokáží zobákem rozdrtit. V oblibě mají jablka a vlašské ořechy, které si na větvi přidržují končetinou, a po pár minutách padá na podlahu pouze prázdná ořechová skořápka. Ořechy dávám ale jen jednou za čas v menším množství. Vápenný grit konzumují také lépe než ostatní druhy. Zbyde po něm pouze šedý prášek. Do vody přidávám po celý rok SupervitD podle návodu, a přípravky od firmy AQUMID. Větve likvidují v krátké době. Nejdříve olupují kůru, po čase se na podlaze objevují i třísky a není neobvyklé, že přeštípou i silnou větev.

V zimních měsících, kdy nemají k dispozici prolet jako v létě, je pouštím po místnosti, což se jim očividně líbí a bez problémů se i vrací do klece. Proto je takto volně nechávám celé dny. Jejich let je rychlý a svištivý s rychlým máváním křídel.

Aratinga jendajNázvy ve světě

Latinsky: Aratinga jendaya, Anglicky: Jendaya Conure, Yellow-headed Conure, Dánsky: Jendayaparakit, Finsky: palmuaratti, Francouzsky: Conure jandaya, Holandsky: Jendayaparkiet, Italsky: Conuro Jandaya, Japonsky: nanairomekishikoinko, Japonsky 2: ナナイロメキシコインコ, Norsky: Jandayaparakitt, Německy: Jendayasittich, Polsky: konura ognistobrzucha, Portugalsky: Jandaia-verdadeira, Rusky: Яндайя, Slovensky: klinochvost zlatožltý, portugalštině brazilské: Jandaia-verdadeira, Čínsky: 绿翅金鹦哥, Španělsky: Aratinga Jandaya, Švédsky: Jandayaparakit

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.