Jaguár

Panthera onca

Výskyt: Střední a Jižní Amerika
Délka těla: 112-185 cm
Hmotnost: 57-113 kg
Březost: 100 dnů
Počet mláďat: 1-4 ks
Potrava: Kapybary, prasata, ryby
velikost písma:  A A A
04.12.2013     Autor: Nikola Hradilová     15879 zobrazení     3 komentáře

Jsou velmi dobrými plavci a rádi se zdržují v hustých lesích poblíž vody. Domorodci někdy nazývají jaguára „el Tigre". Tím vyjadřují, že jaguár je vskutku nejmohutnější šelma Jižní Ameriky.

Jaguára skrytého v korunách stromů je téměř nemožné objevit necvičeným zrakem. Dokonalé maskování, základní předpoklad úspěšného lovu, je tvořen skvrnami zdobícími jejich srst. Má velkou hlavu, krátké nohy a větší skvrny, které jsou uspořádány do kruhů. Mají velmi silné čelisti a zuby, kterými dokáží snadno rozkousnout i kost. Barva srsti je tmavá až červená.

Velikost

Tělo bývá dlouhé 112-185 centimetrů, ocas pak 45-75 cm. Kohoutková výška se pohybuje v rozmezí 68-76 cm.

Hmotnost

Samci jsou těžcí 57 - 113 kg, samice bývají o 20 % menší.

Výskyt

Tropické pralesy, husté rákosiny, suché lesy, křovinatá polopoušť. Střední a Jižní Amerika, občas i severněji, výjimečně ho můžeme zastihnout i v horách.

Potrava

Na rozdíl od ostatních velkých koček, které svou kořist zardousí (což trvá poměrně dlouho), jaguár své oběti nejčastěji prorazí lebku mohutnými tesáky, výjimečně jí rychlým prudkým kousnutím zláme vaz.

Jaguár považuje za kořist všechno, co se odváží do jeho říše. Je jedno, zda to žije na zemi, na stromě nebo ve vodě. Zoologové napočítali až 85 živočišných druhů, jimiž se tato kočka živí. Například kapybary, největšími žijícími hlodavci, prasaty pekari, ale také rybami, malými aligátory, želvami, domácím zvířectvem a menšími druhy kopytníků.

Rozmnožování

Jaguár se páří většinou v období dešťů, v tropech celoročně. Pohlavní dospělosti dosahuje ve třech letech,

Mláďata

Samice po zhruba stodenní březosti rodí jedno až čtyři mláďata, z nichž však do dospělosti dorostou maximálně dvě. Porodní hmotnost 700 - 900 g, mláďata se rodí slepá a hluchá, Asi po třech měsících je přestává kojit. Mladí jaguáři však doprovázejí matku nejméně do jejího příštího vrhu.

Jaguáři se dají ochočit, mladá mláďata snadno zkrotnou a dají se vodit na řemínku jako psi, ale jak zestárnou stanou se z nich divoké kočky.

Poddruhy

Je známo šest poddruhů Panthera onca

  • jaguár americký arizonský (Panthera onca arizonensis Goldman) - vyhynul
  • jaguár americký středoamerický (Panthera onca centralis Mearns)
  • jaguár americký mexický (Panthera onca hernandesii Gray)
  • jaguár americký brazilský (Panthera onca onca Linnaeus)
  • jaguár americký paraguajský (Panthera onca palustris Ameghino)
  • jaguár americký peruánský (Panthera onca peruviana de Blainville)

Zajímavosti

Jaguáři vidí ve tmě asi šestkrát lépe než lidé. Umí dobře skákat, lézt na stromy a plavat. Dospělí jedinec nemá přirozeného nepřítele (kromě člověka).

Ochrana

Jaguár je ohrožený jen mírně.

JaguárNázvy ve světě

Anglicky: Jaguar, Německy: Jaguar, Holandsky: Jaguar, Chorvatsky: Jaguar, Italsky: Giaguaro, Rumunsky: Jaguar, Slovensky: Jaguár americký, Španělsky: Jaguar

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

30.11.2016, 12:17
Jeho délka odpovídá mé hmotnosti
30.11.2016, 12:16
Udelal bich sy gyros hnet
18.04.2015, 22:06
RAD BYCH SI JAGUARA PORIDIL.
MAM ZKUSENOSTI S PUMOU.
KAM SE OBRATIT?