Lev pustinný

Panthera leo

Výskyt: Afrika
Délka těla: Až 300 cm
Hmotnost: Až 250 kg
Březost: 100-115 dnů
Počet mláďat: Až 6 ks
Potrava: Zebry, antilopy, prasata, ptáky, ..
velikost písma:  A A A
04.12.2013     Autor: Nikola Hradilová     20146 zobrazení     3 komentáře

Je nejznámějším zástupcem velkých koček. Znali ho již Egypťané, Řekové a Římané. Opředli ho mnoha skazkami a bajkami, z nichž mnohé se udržely až dodnes. Říká se mu král zvířat.

Velikost

Samice jsou dlouhé 2,4-2,7 m, samec měří 2,4-3,3 m, ocas je dlouhý 80-100 cm.

Hmotnost

Samice dosahuje hmotnosti 120 až 180 kg, samec 150 až 250 kg. Výška v kohoutku - samec 120-130 cm.

Výskyt

Lvi byli ještě před několika staletími hojně rozšířeni v Africe a v Asii, dokonce i v jižní Evropě, avšak po celá staletí byli pronásledováni lidmi a dnes je již jejich populace podstatně menší. V Asii dnes lev žije již pouze v indické rezervaci Gírský les. V Africe jižně od Sahary. Žije ve stepích a savanách hustě porostlých křovinami. Jeho písková barva srsti dokonale splývá se sluncem zažloutlou trávou.

Potrava

Jediná kočka žijící a lovící ve skupině s výrazně se projevujícím dimorfismem. Skupinový způsob lovu jim umožňuje lovit velké savce. Převahu ve smečce mají mohutnější lvi, hlavním lovcem je lvice. Velikost teritoria je rozdílná dle hojnosti krajiny - 20 až 400 km2. Je to lovec i mrchožrout. Často sebere kořist svým kočičím kolegům gepardovi a levhartovi. Pokud je nažrán prospí denně až 20 hodin. Denní spotřeba masa je 5 až 7 kg. Naráz dokáže spořádat až 30kg. Loví hlavně zebry, antilopy, buvolce, prasata bradavičnatá, žirafy, mláďata hrochů a slonů, ale sní i ptáky, myši, hady, ještěrky, dokonce i kobylky a mnohdy nepohrdne ani zdechlinou.

Rozmnožování

Lev se dožívá v přírodě průměrně 15 let (v zoo výjimečně až 30 let). Pohlavně dospívá ve 3 až 4 letech. Doba rozmnožování není závislá na ročním období. Během 4 dnů dojde ke spojení lva se samicí šestkrát až osumkrát za den, ale až 4. den bývá rozhodující.

Mláďata

Doba březosti je obvykle 100 - 115 dnů. Rodí nečastěji dvě nebo tři mláďata, ve vrhu může být i šest mláďat. Porodní hmotnost - 2kg. V prvních dvou týdnech jsou slepá a samice se o ně starají a první měsíc se od nich nevzdaluje. Lev v té době zásobuje lvici masem, aby se nemusela vzdalovat. Lvíčata mají totiž mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena. Lvíčata jsou skvrnitá. S postupem věku skvrny mizí a později začíná mladým samcům vyrůstat hříva, která samce chrání před zraněním v soubojích. Lvíčata pohlavně dospívají po dvou letech.

Je známo sedm poddruhů lva pustinného

Lev indický, lev perský - vyhuben
Lev masajský, lev senegalský - velmi ohrožen
Lev konžský - velmi ohrožen
Lev berberský - vyhuben, pouze v ZOO
Lev kapský - vyhuben

Lev je jedinou kočkovitou šelmou s výraznou pohlavní dvojtvárností (samec má hřívu). Lev má dvakrát lepší sluch než člověk.

Ochrana

Lev je zapsán na červeném seznamu IUCN v kategorii: zranitelný - VULNERABLE (VU), stupeň (A2abcd).

Lev pustinnýNázvy ve světě

Anglicky: Lion, Německy: Löwe, Bulharsky: Лъв, Čínsky: 狮, Dánsky: Løve, Finsky: Leijona, Francouzsky: Lion, Holandsky: Leeuw, Chorvatsky: Lav, Africky: Lav, Islandsky: Ljón, Italsky: Leone, Japonsky: ライオン, Litevsky: Lauva, Lotyšsky: Liūtas, Maďarsky: Oroszlán, Norsky: Løve, Polsky: Lew, Portugalsky: Leão, Rumunsky: Leu, Rusky: Лев, Slovensky: Lev púšťový, Slovinsky: Lev, Srbsky: Лав, Španělsky: León, Švédsky: Lejon, Turecky: Aslan, Ukrajinsky: Лев, Vietnamsky: Sư tử

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

17.05.2016, 17:04
Divnéé... super to bylo! :*
12.04.2016, 09:11
Jeho písková barva srsti dokonale splývá se sluncem zažloutlou trávou.
28.03.2015, 11:37
Velmi pěkné akorát tam není barva lva :-)