Otakárek ovocný

Iphiclides podalirius

Výskyt: Evropa jižně od 54° severní šířky
Délka před. křídla: 3,4 cm
Rozmnožování: 2 generace ročně
Hostitelské rostliny: Listy ovocných stromů
velikost písma:  A A A
09.01.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     5411 zobrazení     1 komentář

Znaky

Přední křídla dosahují délky 4 cm, samice jsou o něco větší než samci. Základní barva křídla světle žlutá, u II. generace ještě světlejší. Na rubu zadních křídel je u odpočívajících motýlů dobře patrný oranžový pás, který však chybí u letní generace. Tělo je štíhlé, na hřbetní straně černé, čelo husté ochlupené.

Stanoviště

Otakárek ovocný obývá teplé oblasti s křovinatou vegetací. Ve střední Evropě není hojný a výskyt je pouze ostrůvkovitý. V horách vystupuje až nad 2000 m n. m. ale také zde jen na výslunných svazích.

Rozšíření

V Evropě jižně od 54° severní šířky. V teplých letech někdy zalétává až na Britské ostrovy, do Skandinávie a Finska.

Výskyt

Severně od Alp není otakárek ovocný nikde hojný a vyskytuje se jen v teplejších oblastech. Jižně od Alp je mnohem hojnější, zvláště v ovocných sadech.

Motýl

Severně od Alp se vyskytuje zpravidla jen jedna generace od května do července. Jen v teplejších oblastech střední a jižní Evropy se vyvíjí i II. generace motýlů, která létá až do září.

Housenka

Severně od Alp v červnu a v červenci, na jihu od června a i do srpna.

Hostitelské rostliny

Housenky žijí na trnkách, střemchách, třešních a višních, ale také na hlohu; na jihu a v sadech také na švestkách, broskvoních a mandloních.

Poznámka

Známé jsou některé formy, např. forma inalpina, která se vyskytuje v Alpách. Má široké černé pruhy, širší a kratší křídla i kratší ostruhy. Ve Španělsku a Portugalsku žije ssp. feisthamelii DUP.

Otakárek ovocnýNázvy ve světě

Anglicky: Scarce Swallowtail, Finsky: Purjeperhonen, Francouzsky: Flambé, le, Holandsky: Koningspage, Chorvatsky: Prugasto jedarce, Italsky: Podalirio, Maďarsky: Kardoslepke, Německy: Segelfalter, Polsky: Paź żeglarz, Rusky: Парусник Подалирий, Slovensky: Vidlochvost ovocný, Španělsky: Chupa leche, Švédsky: Segelfjäril

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

31.07.2020, 10:45
Dobrý den, včera jsem našla na silnici otakárka ovocného - bohužel jednu "ostruhu" měl pryč. Byl ale čilý i tak. Přenesla jsem ho do zahrady na miříkovitou květinu a nevím, jestli se rodově zachrání. Myslím, že ne, protože dnes měl už další úbytek hmoty na křídle. Nelétá, ale poskakuje po květech. Nainstalovala jsem tam tenký plátek ovoce...
Vypadá to na samičku. Záchrana je nějak možná??? Díky.