Otakárek ovocný

Iphiclides podalirius

Výskyt: Evropa jižně od 54° severní šířky
Délka před. křídla: 3,4 cm
Rozmnožování: 2 generace ročně
Hostitelské rostliny: Listy ovocných stromů
velikost písma:  A A A
09.01.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1951 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Přední křídla dosahují délky 4 cm, samice jsou o něco větší než samci. Základní barva křídla světle žlutá, u II. generace ještě světlejší. Na rubu zadních křídel je u odpočívajících motýlů dobře patrný oranžový pás, který však chybí u letní generace. Tělo je štíhlé, na hřbetní straně černé, čelo husté ochlupené.

Stanoviště

Otakárek ovocný obývá teplé oblasti s křovinatou vegetací. Ve střední Evropě není hojný a výskyt je pouze ostrůvkovitý. V horách vystupuje až nad 2000 m n. m. ale také zde jen na výslunných svazích.

Rozšíření

V Evropě jižně od 54° severní šířky. V teplých letech někdy zalétává až na Britské ostrovy, do Skandinávie a Finska.

Výskyt

Severně od Alp není otakárek ovocný nikde hojný a vyskytuje se jen v teplejších oblastech. Jižně od Alp je mnohem hojnější, zvláště v ovocných sadech.

Motýl

Severně od Alp se vyskytuje zpravidla jen jedna generace od května do července. Jen v teplejších oblastech střední a jižní Evropy se vyvíjí i II. generace motýlů, která létá až do září.

Housenka

Severně od Alp v červnu a v červenci, na jihu od června a i do srpna.

Hostitelské rostliny

Housenky žijí na trnkách, střemchách, třešních a višních, ale také na hlohu; na jihu a v sadech také na švestkách, broskvoních a mandloních.

Poznámka

Známé jsou některé formy, např. forma inalpina, která se vyskytuje v Alpách. Má široké černé pruhy, širší a kratší křídla i kratší ostruhy. Ve Španělsku a Portugalsku žije ssp. feisthamelii DUP.

Otakárek ovocnýNázvy ve světě

Anglicky: Scarce Swallowtail, Finsky: Purjeperhonen, Francouzsky: Flambé, le, Holandsky: Koningspage, Chorvatsky: Prugasto jedarce, Italsky: Podalirio, Maďarsky: Kardoslepke, Německy: Segelfalter, Polsky: Paź żeglarz, Rusky: Парусник Подалирий, Slovensky: Vidlochvost ovocný, Španělsky: Chupa leche, Švédsky: Segelfjäril

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.