Babočka kopřivová

Aglais urticae

Výskyt: Evropa až k Severnímu mysu
Délka před. křídla: 2,5 cm
Rozmnožování: 2 generace ročně
Hostitelské rostliny: Kopřiva dvoudomá
velikost písma:  A A A
09.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2573 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Délka předního křídla 2,5 cm. Babočka kopřivová se liší od babočky jilmové menší velikostí, ohnivě červenou základní barvou křídel, bílou skvrnkou na předním okraji a řadou modrých skvrnek podél vnějšího okraje př. křídla. S jinými babočkami ji nelze zaměnit.

Stanoviště

Všude v otevřené krajině, na okrajích lesů a výslunných lesních pasekách, často v okolí lidských sídlišť, na zahradách i přímo ve městech. V horách do výšky 3000 m.

Rozšíření

V celé Evropě až k Severnímu mysu, jeden z mála druhů denních motýlů se souvislým rozšířením.

Výskyt

Babočka kopřivová je všude hojná. Patří k prvním jarním motýlům.

Motýl

V jižní Evropě se motýl objevuje na jaře v přírodě už v únoru, zatímco na severu teprve v květnu. Zpravidla má během roku dvě generace, I. od pol. června do pol. července, II. od srpna do května. Motýli přezimují, většinou dobře ukryti v puklinách kůry, dutinách stromů, jeskyních, ale také na půdách, v senících i ve sklepích.

Housenka

I. generace květen až červen, II. generace červenec až srpen. Housenky jsou tmavé až téměř černé, s dvojitou, žlutou hřbetní linií a úzkým bočním pruhem. Žijí pospolitě na kopřivách jako housenky babočky pavího oka. Jsou poněkud podobné housenkám babočky admirála, ale ty se vyskytují jen jednotlivě.

Hostitelské rostliny

Tato babočka je úzce vázána na výskyt kopřivy dvoudomé (Urtica dioica), od níž je odvozené i latinské druhové jméno „urticae".

Poznámka

Společně s bělásky a babočkou paví oko patří babočka kopřivová k nejhojnějším motýlům ve střední Evropě.

Babočka kopřivováNázvy ve světě

Anglicky: Small Tortoiseshell, Dánsky: Nældens Takvinge, Finsky: Nokkosperhonen, Francouzsky: Petite tortue, la, Holandsky: Kleine vos, Italsky: Vanessa dell'ortica, Maďarsky: Kis rókalepke, Německy: Kleiner Fuchs, Norsky: Neslesommerfugl, Polsky: Rusałka pokrzywnik, Rusky: Крапивница, Slovensky: Babôčka pŕhľavová, Srbsky: Koprivar

Foto: http://www.biopix.dk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.