Přástevník šťovíkový

Phragmatobia fuliginosa

Výskyt: Celá Evropa, Asie až na Dálný Východ
Délka před. křídla: 2 cm
Rozmnožování: 2 generace ročně
Hostitelské rostliny: Kopřiva, hluchavka, pampeliška
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     780 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Délka předního křídla 2 cm. Svrchní strana červenohnědá, s malou černou tečkou uprostřed. Zadní křídla tmavě červená, s velkými, černými, dosti proměnlivými skvrnami. Také zadeček je červený, s černými tečkami na dorzální straně. Toto nápadné zbarvení motýlů je důležitým varovným signálem pro hmyzožravé ptáky. Pouze mladí, dosud nezkušení ptáci tento signál neznají, a tak se pokoušejí tohoto motýla ulovit. Rychle však zjistí jeho odpornou chuť, stane se pro ně natrvalo nepoživatelným a při každém dalším setkání se mu vyhnou.

Stanoviště

Přástevník šťovíkový obývá louky, pastviny, vřesoviště, okraje lesů a neobdělávané zemědělské plochy. V horách až do 3000 m. n. m.

Rozšíření

Celá Evropa, Asie až na Dálný Východ.

Výskyt

Přástevník šťovíkový náleží k velmi hojným druhům. Před přirozenými nepřáteli je účinně chráněn a ve výběru potravy není náročný. Nevyhovuje mu pouze studené a vlhké léto. Proto se s ním můžeme pravidelně setkat jen v teplých a suchých letech, kdy je hojný.

Motýl

Dvě generace, I. od poloviny dubna do začátku června, II. generace bývá početnější a létá od července do poloviny srpna. Motýli jsou aktivní především v noci.

Housenka

I. generace září až začátek dubna, II. červen až červenec. Ke kuklení dochází na jaře ihned po ukončení přezimování (hibernaci). Housenky se zapřádají do měkkého hnědého kokonu, umístěného ve svislé poloze. Motýli i housenky jsou pro zpěvné ptáky nepoživatelné.

Hostitelské rostliny

Kopřiva, hluchavka, pampeliška a mnoho dalších rostlin.

Přástevník šťovíkovýNázvy ve světě

Anglicky: Ruby Tiger, Dánsky: Kanelbjørn, Finsky: Ruostesiipi, Holandsky: Kleine beer, Maďarsky: Füstös medvelepke, Německy: Rostbär, Norsky: Rustvingespinner, Polsky: Sadzawka rumienica, Rusky: Медведица бурая, Slovensky: Spriadač štiavcový, Švédsky: Rostvinge

Foto: http://www.discoverlife.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.