Hřbetozubec nepravý

Gluphisia crenata

Výskyt: Evropa
Délka před. křídla: 1,3 cm
Rozmnožování: 2 generace ročně
Hostitelské rostliny: Druhy topolů a vrb
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     515 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Délka předního křídla dosahuje u samic jen 1,3 cm. Druh patři k menším zástupcům hřbetozubců, ale na zadním okraji předních křídel má typický, i když ne příliš zřetelný „zub" - skupinu delších odstávajících šupin přesahujících okrajovou linii křídla (nejzřetelnější v klidové pozici při střechovitě složených křídlech). Zbarvením je hřbetozubec nepravý nenápadný. Motýl létá v noci, v průběhu dne je dobře ukrytý.

Stanoviště

Hřbetozubec nepravý obývá vlhké a teplé lužní biotopy i smíšené lesy, paseky i otevřenější stanoviště.

Rozšíření

Ve střední Evropě se obvykle rozlišuji dvě subspecie: nominotypická ssp. crenata, s výrazně světlým středním polem na předních křídlech, obývá jižní a jihozápadní Německo. Mnohem tmavší, monotónnější, někdy až skoro černá ssp. vertunae DERENNE žije v Belgii, větší části Německa včetně východního Bavorska a odtud dále na východ.

Výskyt

Nikde není hřbetozubec nepravý hojný, na většině území pozorován jen jednotlivá.

Motýl

Dvě generace, I. duben až červen, II. červenec až záři; na severu pouze jedna generace v červnu a červenci. Motýli se zdržují především v korunách topolů, a to ještě více znesnadňuje jejich pozorování.

Housenka

Červen až září, na severu žijí housenky v srpnu. Jsou hladké, bez ochlupení.

Hostitelské rostliny

Různé druhy topolů a vrb.

Hřbetozubec nepravýNázvy ve světě

Anglicky: Dusky Marbled Brown, Finsky: Haapakehrääjä, Holandsky: Populierentandvlinder, Německy: Kurzbauch, Norsky: Liten ospetannspinner, Polsky: Garbatka karbica, Slovensky: Chochlatka šedá, Švédsky: Vecklarspinnare

Foto: http://www.hantsmoths.org.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.