Aratinga tmavohlavý

Aratinga weddellii

Výskyt: Brazílie, Kolumbie, Peru, Ekvádor
Velikost: 28 cm
Hmotnost: 100-115g
Kroužek: 6 mm
Počet vajec: 3-5ks
Inkubační doba: 24 dní
Potrava: Směs semen pro velké papoušky, ovoce, zelenina
velikost písma:  A A A
16.09.2013     Autor: Roman Strouhal     13449 zobrazení     0 komentářů

Popis

Samec je celkově zelený, na spodině bledší a žlutější, hlava šedohnědá, péra na špici s tmavě modrošedým lemem. Vnější letky ruční a loketní jsou modré, ocasní péra jsou zelená, na špici modrá, vespod šedá. Nahé okruží oka je krémově bílé, zobák černý, duhovka žlutavě bílá, běhák šedý.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata nebyla popsána, pravděpodobně se podobají dospělým ptákům. Měli by mít matnější zbarvení než rodiče a duhovku tmavou.

Rozšíření

Aratinga tmavohlavý obývá jihovýchodní Kolumbii, jižně až do východního Ekvádoru a východní Peru. Byli pozorováni také v Beni a Cochabamba v severovýchodní Bolívii, v Mato Grosso v Brazílii a jižní Amazonské oblasti od řeky Jurná východně k řece Madeira.

Život v přírodě

O tomto vzácném papouškovi je málo informací. Žije v tropické zóně lesů a savan. V Bolívii byl chycen v provincii Sara ve výšce 750 m.n.m. V Peru byl pozorován na kávovníkových plantážích. Roth je pozoroval v červnu a v červenci 1977 na území Cacares, cca 200 - 300 km od Porto Velho, Rondonia. Byly to malé skupiny od 2 do 8 kusů. Větší hejno 75 - 100 exemplářů spatřili v Kolumbii. Hnízdí v červnu - srpnu. Jejich hnízda našli v dutinách stromů 4 - 13 m vysoko. Dutiny byly zpravidla 30 - 40 cm hluboké. Jeho volání je hlasité a podobné A. leucophthalmus.

Krmení

Aratinga tmavohlavý má být krmen směsí pro velké papoušky, naklíčenou slunečnici, kukuřici (i v mléčné zralosti), oves, semenec, proso (i v klasech), mrkev a vaječnou míchanici. Pokud neberou vaječné krmivo, mají mít dostatek piškotů s medem nebo ovocnými šťávami. Z ovoce mají rádi jablka, hrušky, třešně a jiné sladké plody. V jídelníčku nemá chybět ani zelené krmivo a jeřabiny.

Aratinga tmavohlavýNázvy ve světě

Latinsky: Aratinga weddellii, Anglicky: Dusky-headed Parakeet, Německy: Weddellsittich, Dánsky: Gråhovdet Aratinga, Španělsky: Aratinga Cabecifusca, Finsky: Harmaapääaratti, Francouzsky: Conure de Weddell, Italsky: Conuro di Weddell, Japonsky: Shimofuriinko, Rusky: Буроголовая аратинга, Slovensky: Klinochvost tmavohlavý, Švédsky: Weddellparakit

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.