Martináč habrový

Saturnia pavonia

Výskyt: Celá Evropa
Délka před. křídla: 3,5 cm
Rozmnožování: 1 generace ročně
Hostitelské rostliny: Trnka, vřes, maliník, růže
velikost písma:  A A A
23.02.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2437 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Délka předního křídla je 3,5 cm. Zbarvením a velikostí se martináč habrový dobře odlišuje od příbuzných druhů. Samec je podstatně menší než samice - a také odlišně zbarven. Má dlouze hřebenitá tykadla, intenzivní růžový odstín na předních křídlech a zadní křídla oranžově žlutá. Samice má základní barvu obou párů křídel šedou.

Stanoviště

Rašeliniště, řídké borové a smíšené lesy, výslunné stráně, vřesoviště. Zejména přirozené biotopy málo ovlivněné lidskou činností.

Rozšíření

Celá Evropa, na severu až do střední Švédská a Finska. V horách až do 2000 m. n. m.

Výskyt

Nehojný, jen místy je martináč habrový dosti hojný.

Motýl

Jedna generace od zač. dubna do konce května. Zatímco samice létá v noci a přilétá ke světlu, samec je aktivní ve dne za slunečního svitu; jeho let je rychlý, klikatý, takže ho stěží můžeme sledovat. Podobně jako u martináče bukového je možné příležitostně pozorovat, jak neoplozená samice, sedící někde v podrostu, láká vylučováním specifického feromonu samce, který její pachový signál i v nepatrné koncentraci zachytí za pomoci velmi citlivých sensorů na dlouze hřebenitých tykadlech. Nezřídka se stává, že kolem jedné samice poletuje současné několik samců.

Housenka

Květen až červenec. Housenky žijí zpočátku společně, ale později jednotlivé. Na tělních článcích mají v příčných řadách žluté nebo růžové bradavky s delšími chlupy. Před kuklením si spřádají mezi větvičkami nebo listy hustý zámotek hruškovitého tvaru, s otvorem směřujícím vzhůru. Tím motýl při líhnutí vylézá ven. Kukla přezimuje.

Hostitelské rostliny

Trnka, vřes, maliník, ostružiník, růže, krušina, vrba aj.

Martináč habrovýNázvy ve světě

Anglicky: Emperor Moth, Dánsky: Lille Natpåfugleøje, Finsky: Pikkuriikinkukkokehrääjä, Holandsky: Nachtpauwoog, Chorvatsky: Paunovac, Maďarsky: Kis pávaszem, Německy: Kleines Nachtpfauenauge, Norsky: Nattpåfugløye, Polsky: Pawica grabówka, Rusky: Павлиноглазка малая, Slovensky: Okáň menší, Švédsky: Mindre påfågelspinnare

Foto: http://www.silkmoths.bizland.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.