Aratinga zlatohlavý

Aratinga auricapilla

Výskyt: východní Brazílie
Velikost: 30 cm
Hmotnost: 150 g
Kroužek: 6 mm
Počet vajec: 3 - 5 ks
Inkubační doba: 25 dnů
Potrava: Semena, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
velikost písma:  A A A
16.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     13309 zobrazení     0 komentářů

Vzhled

Samec je celkově tmavě zelený, na lících, příuší, hrdle a horních prsou bledší a žlutější. Čelo, uzdička a oční oblast je oranžově červená, přední část temene zlatožlutá. Někteří ptáci mají líce se žlutým nádechem. Břicho a spodní prsa jsou červené, u kořene zelené. Kostřec a spodní záda variabilně lemovaná červeně. Vnější letky ruční, krovky ruční a letky loketní jsou modré, spodní krovky křídelní oranžově červené. Ocasní péra jsou olivově zelená, na konci modrá, spodní strana ocasu a letek šedá, zobák šedavě černý, duhovka hnědá, běhák šedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají zbarvení matnější, zvláště na přední části temene, které je žluté. Líce jsou tmavě zelené, kostřec a spodní záda méně červené nebo bez červeného lemování, boky a střed břicha červený.

Rozšíření

Východní Brazílie.

1. Aratinga zlatohlavý severní (Aratinga auricapilla auricapilla)
Velikost: 30 cm
Rozšíření: severní a střední oblast Bahie, severovýchodní Brazílie. Ptáci z jižní Bahie jsou přechodem k subsp. aurifrons.

2. Aratinga zlatohlavý jižní (Aratinga auricapilla aurifrons)
Velikost: 30 cm
Podobný subsp. auricopilla ale po stranách hlavy, na hrdle a horních prsou bez žlutého nádechu, kostřec a spodní záda bez červeného zbarvení.
Rozšíření: jihovýchodní Brazílie od Minas Gerais a jižního Goiásu jižně po severní Rio Grande do Sul.

Život v přírodě

Aratinga zlatohlavý obývá lesy, otevřené krajiny a savany. V oblasti Rio de Janeira má být vzácný, protože v těchto místech se značně změnila původní krajina. V době hnízdění ho spatříme v párech nebo v rodinných skupinách, mimo toto období se sdružuje do menších hejn a migruje za potravou. Hnízdí v dutinách stromů. Jeho hlavní potravou jsou různá semena, ovoce, bobule a byliny. Spatříme ho i v kukuřičných plantážích a na obilních polích, kde působí značné škody.

Krmení

Aratingy zlatohlavé krmíme drobnější kukuřicí, slunečnicí, bezpluchým ovsem, klasickým prosem i senegalským. Z naklíčených semen dávají přednost kukuřici a ovsu. S oblibou berou i různé druhy ovoce, bobulovin, rajská jablíčka a mrkev. Spotřeba zeleného krmiva je malá, ale obilí a kukuřice v mléčné zralosti značná. O vaječnou míchanici obvykle nemají zájem jako jiné aratingy. Po celý rok mají mít piškot, grit a 2x týdně čerstvé větve vrby, břízy, bezu nebo ovocných stromů.

Aratinga zlatohlavýNázvy ve světě

Latinsky: Aratinga auricapillus, Anglicky: Golden-capped Parakeet, Německy: Goldkopfsittich, Dánsky: Gulisset Aratinga, Španělsky: Aratinga Testadorada, Finsky: kruunuaratti, Francouzsky: Conure à tête d'or, Italsky: Conuro testadorata, Japonsky: goshikimekishikoinko, Japonsky 2: ゴシキメキシコインコ, Holandsky: Goudkaparatinga, Norsky: Ildkroneparakitt, Polsky: konura zlotoczelna, Portugalsky: Jandaia-de-testa-vermelha, portugalštině brazilské: Jandaia-de-testa-vermelha, Rusky: Златошапочная аратинга, Slovensky: klinochvost svietivý, Švédsky: Guldkronad parakit, Čínsky: 金帽鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.