Bourovec borový

Dendrolimus pini

Výskyt: Evropa
Délka před. křídla: 2,5-3,5 cm
Rozmnožování: 1 generace ročně
Hostitelské rostliny: Různé druhy borovic, méně smrk, jedle
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     729 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Délka předního křídla 2,5-3,5 cm. Velmi proměnlivý ve velikosti i zbarvení, od jiných bourovců však dobře odlišitelný kresbou křídel. Rozsah zbarvení od světle šedohnědého přes červenohnědé až k tmavě černohnědému, samec je menší než samice. Na předním křídle jsou tři zubaté, tmavé a obvykle dobře patrné příčky a poměrně malá, ale výrazná bílá tečka. Zadní křídla jednobarevná, hnědá až červenohnědá.

Stanoviště

Borové a smíšené lesy; často v monokulturách na písčitých půdách.

Rozšíření

Téměř celá Evropa, areál víceméně kopíruje rozšíření borovic. Prakticky chybí bourovec borový na Britských ostrovech, na velkém území středního Německa a v jižní Evropě se vyskytuje jen ostrůvkovitě. V Alpách až do 1500 m. n. m.

Výskyt

Početnost v některých oblastech velmi kolísá, u nás méně. V rozsáhlých borových monokulturách severního a severovýchodního Německa je v některých letech výskyt tak silný, že lesníci musí zasahovat na ochranu lesa. V jiných, zvláště vlhčích oblastech a ve smíšených lesích k tak masovému výskytu obvykle nedochází, i když se zde bourovec borový vyskytuje hojně.

Motýl

Začátkem června až v polovině srpna. Létá v noci, za dne se ukrývá v korunách stromů.

Housenka

Srpen až červen. Housenky začínají přijímat potravu ihned po vylíhnutí z vajíček. Po 3. svlékání se spouštějí na vláknech z korun stromů, aby se na zimu ukryly v lesní hrabance. Na jaře znovu vylézají do vrcholků stromů a živí se starými jehlicemi i mladými výhonky, čímž mohou značně škodit.

Hostitelské rostliny

Různé druhy borovic, vzácně smrk nebo jedle.

Bourovec borovýNázvy ve světě

Anglicky: Pine-tree Lappet, Estonsky: Männikedrik, Finsky: Mäntykehrääjä, Holandsky: Dennenspinner, Chorvatsky: Borov prelac, Německy: Kiefernspinner, Norsky: Furuspinner, Polsky: Barczatka sosnówka, Rusky: Коконопряд сосновый, Slovensky: Priadkovec borovicový, Švédsky: Tallspinnare

Foto: http://www.biopix.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.