Nesytka ovádová

Paranthrene tabaniformis

Výskyt: Evropa a Asie
Délka před. křídla: 1,2-1,5 cm
Rozmnožování: 1 generace ročně
Hostitelské rostliny: Topoly, zvláště černý a osika
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1492 zobrazení     1 komentář

Znaky

Délka předního křídla 1,2-1,5 cm. Zřetelné menší než nesytky sršňové, přední křídla má neprůhledná, husté pokrytá černohnědými šupinkami, zadní jsou průhledná. Tělo i tykadla jsou tmavé modré, lesklé, na zadečku čtyři žluté kroužky. Nesytka ovádová létá ve dne za plného slunečního svitu. Vzhledem (zadeček) napodobuje rovněž nějaký blanokřídlý hmyz s žihadlem, tedy schopný se aktivně bránit, a to mu poskytuje nepřímou, ale účinnou ochranu (ochranné mimikry) před nepřáteli.

Stanoviště

Lužní biotopy, údolí potoků, lesní okraje, též výsadby topolů, parky.

Rozšíření

Druh je velmi rozšířený především v mírné zóně Evropy a Asie, hranice areálu však nejsou dosud dostatečné známé.

Výskyt

Méně hojný než nesytka sršňová; bez cíleného úsilí se nám sotva podaří druh v přírodě někdy spatřit, stejné jako jiné nesytky.

Motýl

Konec května až začátek července; vždy jen jedna generace jako u všech nesytek.

Housenka

Srpen až květen. Zahlodává se do kmene stromu těsně nad zemí nebo do silných kořenů při povrchu, ale také do větví hostitelské dřeviny. Ve dřevě žije nejméně dva roky, poté se na jaře zakuklí v malé komůrce na konci chodby pod zakrytým výletovým otvorem (nezhotovuje kokon). Před vylíhnutím proráží kukla hlavovou částí „víčko" výletového otvoru a zpola vysunutá ven zůstává její exuvie trčet na místě i po vylíhnutí motýla.

Hostitelské rostliny

Topoly, zvláště černý a osika, ale také různé hybridní formy.

Poznámka

Nesytky jsou mimořádně zajímavou a vysoce specializovanou čeledí motýlů, ale také skupinou neobyčejně zranitelnou. Některé druhy mají úzké potravní vazby k ohroženým druhům hostitelských rostlin, zvláště bylin; následkem jejich případného vymizení vyhyne i místní populace příslušné nesytky.

Nesytka ovádováNázvy ve světě

Anglicky: Dusky Clearwing, Finsky: Varjolasisiipi, Holandsky: Populierenwespvlinder, Německy: Kleiner Pappel-Glasflügler, Norsky: Sotglassvinge, Polsky: przeziernik topolowiec, Rusky: Стеклянница тополевая малая, Slovensky: Podobník ovadovitý, Švédsky: Svart poppelglasvinge

Foto: http://www.lepinet.fr

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

01.03.2016, 22:51
Toto zviratko se mi zabydlelo ve hrusni.