Stužkonoska modrá

Catocala fraxini

Výskyt: Evropa, Asie
Délka předního křídla: 4-4,5 cm
Rozmnožování: 1 generace ročně
Hostitelské rostliny: Osika, topoly
velikost písma:  A A A
02.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1988 zobrazení     1 komentář

Znaky

Délka předního křídla 4-4,5 cm. Velikostí patří mezi naše největší můry. Přední křídla jsou světle šedá až tmavě šedočerná. Kresbu tvoří dvojité, tmavě šedočerné a uvnitř světlé příčky, tmavá ledvin, skvrna, pod níž je nápadná, téměř bílá čtyřúhelníkovitá tmavě ohraničená skvrna. Vlnovka je obvykle rovněž zřetelná jako širší, tmavá, zubatá příčka. Zadní křídlo činí druh nezaměnitelným, protože je téměř černé, uprostřed s širokým modrým pruhem, probíhajícím rovnoběžně s vnějším okrajem křídla. Třásně jsou dlouhé, bílé. Zbarvení předních křídel je typickým ochranným (kryptickým) zbarvením, které umožňuje, aby se tento velký a jinak nápadný druh snadno ukryl před zraky predátorů. Sedí-li motýl za dne v klidové pozici se složenými křídly (zadní jsou ukryta pod předními) na rozpukané kůře starých stromů, stává se velmi nenápadným a s okolím zcela splývá. Podobné zbarvení př. křídel i chování můžeme pozorovat i u ostatních stužkonosek.

Stanoviště

Stužkonoska modrá obývá okraje listnatých a smíšených lesů, řídké lesy na svazích a v údolí řek, lužní biotopy a lesostepi, zvláště v teplejších oblastech.

Rozšíření

V Evropě velmi rozšířený, ve Skandinávii zasahuje až k polárnímu kruhu, ale chybí na větší části Pyrenejského poloostrova i v některých dalších oblastech Středozemí. Na východ areál pokračuje přes Asii až do Japonska.

Výskyt

Nehojný, místy poměrně vzácný. V průběhu posledních 50 let početnost této nádherné noční můry v některých oblastech střední Evropy značně poklesla a druh lze považovat za ohrožený (např. v Německu je na červeném seznamu chráněných druhů).

Motýl

Od konce července až do poloviny října. Letá v noci a přilétá také ke světlu, ale obvykle až v pozdních nočních hodinách, zpravidla až po půlnoci.

Housenka

Květen až červen. Vajíčko přezimuje.

Hostitelské rostliny

Především osika a další druhy topolů, příležitostně též bříza, jasan, dub, olše, jilm, babyka, vrba.

Poznámka

V mnoha oblastech se často vyskytují a nezřídka převažují (také při chovu z vajíček) motýli s tmavě šedočernými př. křídly a s mé ně výraznou kresbou, f. moerens.

Stužkonoska modráNázvy ve světě

Anglicky: Clifden Nonpareil, Finsky: Siniritariyökkönen, Holandsky: Blauw weeskind, Maďarsky:Kéköves bagoly : , Německy: Blaues Ordensband, Norsky: Blått ordensbånd, Polsky: Wstęgówka jesionka, Rusky: Ленточница голубая, Slovensky: Stužkavec modrý, Švédsky: Blåbandat ordensfly

Foto: http://macroid.ru

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

06.09.2016, 16:41
Je to skutočne nádherný nočný motýl. Koncom augusta 2016 snažil sa dostať za svetlom do chalupy na návštevu. Pre upresnenie je to lokalita Utekáč.