Barnard zelený

Barnardius barnardi

Výskyt: Vnitrozemí východní Austrálie
Velikost: 35 cm
Hmotnost: 110-150 g
Kroužek: 6 mm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubační doba: 20-21 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Cena: 4000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
16.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     18515 zobrazení     0 komentářů

Povaha

Tento druh nejraději chováme v páru v samostatném výletu, případně ve společnosti jednoho či dvou neagresivních párů velkých papoušků. V hnízdním období se pár papoušků chová méně společensky. Chov více párů barnarda zeleného pohromadě vede k vzájemným potyčkám.

Rozlišování pohlaví

Samičky tohoto druhu mají matnější zbarvení a někdy jsou také menší než samečkové.

Chovatelská zařízení

Tyto papoušky chováme nejlépe v co nejdelším výletu (nejméně 4 metry), který je zhotovený z pevného materiálu. Šířka výletu není tolik důležitá, obvykle stačí 80 centimetrů.

Klimatické podmínky

Barnard zelený je poměrně odolný pták. Pokud má k dispozici výlet, který stojí na chráněném místě, a v něm dobře izolovaný krytý přístřešek, není přitápění v zimě za normálních okolností nutné.

Krmivo

Jako základ dáváme těmto ptákům krmivo pro velké papoušky, které v hnízdním období doplňujeme vaječnou směsí. Zelené krmení jim dáváme pouze ve velmi malém množství. Abychom uspokojili jejich potřebu klovat, zásobíme ptáky pravidelně tenkými a čerstvými vrbovými větvičkami a čerstvými nestříkanými větvičkami mladých ovocných stromů. Vždy musí mít k dispozici dostatek gritu a písku na trávení, aby se mohli podle potřeby zásobit.

Denní činnost

Barnard zelený rád létá a musí k tomu dostávat příležitost. Má rád koupání. Tento papoušek umí být hlučný a má silný zobák, který velice rád používá.

Hnízdění

Pokud usilujeme o odchov barnarda zeleného, měli bychom si obstarat prokázaný pár. Tito ptáci mohou být totiž při výběru partnera velice vybíraví. Vytvořené páry si zůstanou věrní po celý život. Vhodná budka je asi 40 centimetrů vysoká a má průměr asi 25 cm.

Samička snáší 4 až 6 bílých vajec, na kterých sama sedí. Přibližně za 20 až 21 dnů se z nich vyklubou mláďata a asi za pět týdnů po vylíhnutí mláďata vylétají z budky. Potom je oba rodiče ještě nějakou dobu vodí a přikrmují.

Zhruba ve věku jednoho roku se ptáci mohou považovat za dospělé, ale na plně zbarvený dospělý šat si budou muset ještě delší dobu počkat. Větší počet snůšek za sezónu je u těchto ptáků neobvyklý.

Barnard zelenýNázvy ve světě

Latinsky: Barnardius zonarius, Anglicky: Australian Ringneck, Německy: Barnardsittich, Dánsky: Barnard Ringparakit, Španělsky: Perico de Barnard, Finsky: sepelkaija, Francouzsky: Perruche de Barnard, Italsky: Parrocchetto di Barnard, Japonsky: kodaimakieinko, Holandsky: Barnard-parkiet, Norsky: Malleeparakitt, Polsky: rozella czerwonoczelna, Slovensky: rozela zelená, Čínsky: 绿头环颈鹦鹉

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.