Tesařík borový

Spondylis buprestoides

Výskyt: Evropa, část Asie
Délka těla: 12-22 mm
Potrava: Odumřelé stromy
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1907 zobrazení     0 komentářů

Tesařík borový se vyskytuje, jak již napovídá jeho druhový název, především v borových lesích. V dospělosti je tento brouk z čeledi tesaříkovitých různě dlouhý, nejmenší jedinci dosahují 12 milimetrů, naopak na některých lokalitách se vyskytují i brouci dlouzí 22 milimetrů. Vyskytuje se v České republice po celém území, místy je tesařík borový velmi hojný. Obývá také celou Evropu kromě Britských ostrovů. Mongolska, Číny, Japonska, Kazachstánu, Turecka, Irán.

Brouci se ve volné přírodě objevují pouze v nejteplejších měsících v roce, od června do měsíce září. Tesařík borový je nočním druhem tesaříků, za soumraku poletují, ve dne se skrývají pod kládami nebo v trhlinách kůry. Ale často se brouci vyhřívají i na sluníčku na pařezech nebo kmenech. V noci naletuje na světlo.

Samice tohoto brouka klade vajíčka na čerstvé pařezy, v nichž pak larvy vyhlodávají chodby. Vývoj trvá tři a více let, přezimuje jako larva. Kukelní komůrku si vytváří i velmi hluboko ve dřevě. Líhne se na jaře a dřevo opouští v květnu. Vylíhlí brouci vykusují okrouhlý otvor a jím vylezou ven.

Jako možný škůdce je tesařík borový opravdu nevýznamným druhem, napadá pouze spodní části již dříve odumřelých stromů a pařezy.

Tesařík borovýNázvy ve světě

Anglicky: Black Longicorn Beetle, Finsky: Jymyjäärä, Francouzsky: Capricorne noir faux-bupreste, Holandsky: Wortelboktor, Chorvatsky: Crno-smeđa strizibuba, Německy: Waldbock, Slovensky: Fuzáč borovicový, Švédsky: Bitbock

Foto: http://www.pbase.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.