Charmozín modrotemenný

Charmosyna diadema

Výskyt: Indonésie
Velikost: 18cm
velikost písma:  A A A
17.09.2013     Autor: Tomáš Horyna     22408 zobrazení     0 komentářů

Popis

Samec nebyl popsán.

Samice je zelená, čelo, uzdička, prsa a břicho světle zelené, líce a hrdlo žlutavé, temeno hlavy fialově modré, okolí řitního otvoru červené, spodní krovky křídelní jsou zelené, stehna s modrofialovým nádechem, ocas z vrchní strany zelený, okrajová pera ze spodní strany u báze červené a černé, jinak olivově žlutá, na špici žlutavá, úzké okruží oka hnědavé, duhovka pravděpodobně oranžově hnědá, nohy oranžové, zobák oranžový až červený.
Mladí ptáci jsou neznámí.

Poddruhy

V současné době není uznáván žádný poddruh tohoto papouška.

Mutace

Žádné mutace nejsou známé

Rozšíření

Nová Kaledonie. Pokud žije, tak v nepřístupných mlžných lesích pravděpodobně v okolí Mt.Panié, Mt.Humboldt a Kouakoué (Bregulla 1993)

Život v přírodě

O jejich životě nejsou žádné relevantní informace. Pravděpodobně se však jeho způsob života nebude příliš odlišovat od jiných, blízce příbuzných druhů rodu Charmosyna.

Potrava

Neznámá

Chov v zajetí

Charmozin modrotemenný nebyl nikdy v zajetí chován.

Ochrana a obchod

Přestože se jedná o nejohroženějšího příslušníka čeledi Loriinae, je s podivem, že je zařazen do přílohy II úmluvy CITES a ne do přílohy I. Jeho stavy v přírodě nejsou jednoznačně známy. Něktří skeptičtí biologové ho považují již za vyhynulého, nicméně podle relativně nedávných zpráv by mohl přežívat v nepřístupných oblastech Nové Kaledonie (Bregulla 1993). Podle předpokladů IUCN se jeho stavy spíše snižují díky různým vlivům (ztráta území, útoky predátorů, ptačí malárie a jiné choroby). Nicméně v některých odborných kruzích panuje mírný optimismus, protože o charmozinech je známo, že je nesmírně obtížné je spatřit, migrují, a jsou velmi nenápadní. Předpokládaná populace však nebude početná a proto je zařazen do kategorie kriticky ohrožených druhů. Zatím jediný možný způsob jeho "ochrany" je organizování expedic na jeho nalezení a zjištění základních životních podmínek a rozšiřování přírodních ochranných pásem v místech jeho předpokládaného výskytu.

Poznámka

Charmozin modrotemenný je znám pouze podle dvou muzejních exemplářů, které byly získány v roce 1859. V současné době je znám již jen jeden poškozený exemplář uložený v Museum National d´ Historie Naturelle v Paříži. Poslední doložená zpráva o jeho existenci pochází z roku 1913. I v další době se objevovaly zprávy o jeho existenci, avšak nejsou nijak doloženy a některé z nich nejsou věrohodné (1920, 1953, 1954, 1976). Koncem minulého století byly organizovány expedice na jeho znovuobjevení, a to jak soukromými osobami tak, tak i institucemi, avšak bez úspěchu.

Charmozín modrotemennýNázvy ve světě

Latinsky: Charmosyna diadema, Anglicky: New Caledonian Lorikeet, Německy: Diademlori, Dánsky: Diademprydlori, Španělsky: Lori Diadema, Finsky: kruunulurikki, Francouzsky: Lori à diadème, Italsky: Lorichetto della Nuova Caledonia, Japonsky: akajirimujiinko, Japonsky 2: アカジリムジインコ, Holandsky: Nieuwcaledonische Lori, Norsky: Diademlori, Polsky: lorika zóltolica, Rusky: Диадемовый украшенный лори, Slovensky: lori diadémový, Švédsky: Nya Kaledonienlorikit, Čínsky: 新喀鹦鹉

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.