Bourovec březový

Eriogaster lanestris

Výskyt: Evropa
Rozpětí křídel: 3–5 cm
Rozmnožování: 1 generace ročně
Hostitelské rostliny: Lípa, bříza, hloch, vrba
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     951 zobrazení     0 komentářů

Hostitelskými dřevinami bourovce březového je lípa (Tilia spp.), bříza (Betula spp.), hloh (Crataegus spp.), trnka obecná (Prunus spinosa), vrba (Salix spp.), vzácněji ovocné dřeviny, topol (Populus spp.), dub (Quercus spp.), olše (Alnus spp.).

Bourovec březový je červenohnědý motýl s bílými příčkami na křídlech, s rozpětím křídel 3–5 centimetrů. Na předních křídlech jsou čtyři bílé skvrny. Na zadečku je chomáč dlouhých černých chlupů. Housenky jsou tmavě hnědé až šedivě hnědé s rezavými skvrnami na hřbetě. Kuklí se v pevném, hladkém, oválném kokonu.

Motýli se rojí brzy na jaře, již v březnu a dubnu, případně v květnu. Samičky kladou vajíčka ve spirálovitých prstencovitých pásech na tenké větvičky a pokrývají je černými chloupky ze zadečku. Housenky se vyskytují od května do července. Žijí pospolitě v pavučinovitém hnízdě, které opouštějí jen při cestě za potravou. Hnízda bývají na koncích větví a postupně nabývají podoby převislého vaku. Po ukončení žíru slézají housenky na zem, kde se na povrchu – mezi listím kuklí.

Bourovec březový je méně běžný druh vystupující do 1 300 metrů nad mořem. Lokálně se pravidelně přemnožuje v různých stromořadích, kde může způsobit holožír.
 

Bourovec březovýNázvy ve světě

Anglicky: Small Eggar, Finsky: Koivukehrääjä, Holandsky: Wolspinner, Chorvatsky: Trešnjin prelac, Maďarsky: Tavaszi gyapjasszövő, Německy: Wollafter

Foto: http://www.biopix.dk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.