Tmavoskvrnáč borový

Bupalus piniaria

Délka: 22-32 mm
Rozpětí křídel: 30-40 mm
Hostitelské rostliny: Borovice
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     399 zobrazení     0 komentářů

Obě pohlaví jsou makropterní, s výrazným sexuálním dichroismem. Samečci mají křídla tmavě hnědá s bílými skvrnami na kořeni a při obvodu křídel. Samičky mají křídla rezavě hnědá s podobnými avšak světle žlutohnědými skvrnami. Rozpětí křídel se pohybuje od 30 do 40 mm. Housenka je žlutozelená se 3 bílými pásy přecházejícími až na hlavu. Dorůstá velikosti 22–32 mm. Vajíčka jsou oválná, světle zelená, shora mírně zploštělá. Kukla je 10–15 mm velká, leskle hnědá se zelenavými křídelními pochvami.

Tmavoskvrnáč borový se rojí v květnu a červnu. Oplodněné samičky kladou vajíčka v řadách na spodní stranu starých jehlic. Od poloviny července se líhnou housenky, které vyžírají do starých jehlic boční prohlubně, přičemž nepoškozují střední žebro. Poškozené jehlice smolí, žloutnou a opadávají. Pomalý žír housenek vrcholí během října a listopadu, kdy se spouští z živné dřeviny a pod korunou se v několika centimetrové hloubce v zemi kuklí. Přezimuje kukla.

Tmavoskvrnáč borový je běžný druh způsobující občas holožíry přestárlých borových porostů či mlazin. Jednorázový holožír napadené dřeviny překonávají, avšak při opakovaném žíru, spolu s tuhou zimou, může docházet k uhynutí poškozených stromů.

Tmavoskvrnáč borovýNázvy ve světě

Anglicky: Bordered White, Finsky: Mäntymittari, Holandsky: Dennenspanner, Chorvatsky: Borova grba, Německy: Kiefernspanner, Norsky: Furumåler, Polsky: Poproch cetyniak, Slovensky: Piadivka tmavoškvrnná, Švédsky: Tallmätare

Foto: http://ukmoths.org.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.