Hnojník obecný

Aphodius fimetarius

Výskyt: Celá Evropa, Asie, Amerika, Afrika
Délka těla: 5-8 mm
velikost písma:  A A A
13.01.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1082 zobrazení     0 komentářů

Hnojník obecný dorůstá velikosti 5-8 milimetrů, zbarvení hlavy, štítu a štítku má tento druh černé. Přední okraj štítu načervenalý, krovky červené. Spodek těla je černý, zadeček po celé ploše tečkovaný a ochlupený. Štít je hrubě tečkovaný, krovky tečkovaně rýhované. Sameček má na rozdíl od samičky zepředu ve štítu viditelný kulovitý vtisk.

Možná záměna připadí v úvahu pouze s hnojníkem Aphodius foetens, od kterého se liší mimo jiné barvou abdominálních sternitů (= spodních zadečkových článků) Aphodius foetens má sternity červené, na rozdíl od Aphodius fimentarius, který je má černé.

Hnojník obecný obývá celou Evropu, Asii, severní Afriku, severní Ameriku a Kanadu. V České republice patří mezi nejhojnější zástupce rodu Aphodius, rozšířen od nížin do hor.

Dospělci se vyskytují již od poloviny měsíce března až do podzimu. Zvláště dává přednost hovězímu a koňskému. Vyskytuje se rovněž na rozkládajících se rostlinných zbytcích a vzácně také na mršinách. Trus vyhledává čichem, který je dobře vyvinut, na trus dospělci přilétávají i z poměrně velké dálky. Samičky kladou do trusu vajíčka (proto název hnojník), larvy jsou měkké a bělavé. Při maturaci se zahrabávají do země a kuklí se.

Hnojník obecnýNázvy ve světě

Dánsky: Lakrød møgbille ubest, Francouzsky: Aphodius du fumier, Německy: Gemeiner Dungkäfer, Slovensky: Lajniačik obyčajný

Foto: http://aramel.free.fr

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.