Čmelák zemní

Bombus terrestris

Výskyt: Evropa, Asie, severní Afrika, Austrálie
Délka těla: 24-28 mm
Potrava: Pyl
velikost písma:  A A A
17.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4890 zobrazení     1 komentář

Čmelák zemní je v dospělosti 24 až 28 milimetrů velký. Tělo čmeláka zemního je oválné, černé barvy se žlutohnědým pruhem za hlavou na předohrudi a uprostřed na druhém zadečkovém tergitu a bílým koncem zadečku (čtvrtý a pátý tergit). Dělnice měří okolo 16 mm, matka 25 mm. První dělnice (o které pečuje jen matka) jsou velké jen 8 až 10 mm.

V České republice je rozšířen spíše v nižších a středních polohách. Vyskytuje se v celé Evropě, v Malé Asii, v severní Africe a na Kanárských ostrovech. Zavlečen byl na Nový Zéland a do Austrálie.

Vyskytuje se především na stráních, mezích, ale i na jiných místech. Samice si zjara po přezimování zakládá hnízdo až 1,5 metru hluboko, třeba v opuštěné myší díře, v dutině pod kameny apod. Z voskovité hmoty si postaví několik komůrek a celou stavbu obklopí mechem, listím a jiným materiálem, který najde okolo. Do buněk nanosí pyl a nektar a snese vajíčka. Vylíhlé larvy ještě přikrmuje. Po zakuklení larev se za 20 dní líhnou první dělnice, které kolonii dále rozšiřují a postavují. V hnízdě bývá až 150 dělnic. Později se líhnou také nové samice a samci. Na podzim všechny dělnice a samečkové zahynou, nové samičky přezimují.

Čmelák zemní je velmi užitečný, zvláště v polích, protože opyluje jetel. U nás jsou všichni čmeláci chráněni.

Čmelák zemníNázvy ve světě

Anglicky: Buff-tailed Bumblebee, Dánsky: Jordhumle, Chorvatsky: Zemni bumbar, Německy: Dunkle Erdhummel, Rumunsky: Bondar comun, Slovensky: Čmeľ zemný

Foto: http://www.panoramio.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

17.06.2015, 05:57
měla jsem domácí úkol na čmeláka zemního a tady bylo vše, co jsem potřebovala!