Kakadu žlutolící

Cacatua sulphurea

Výskyt: Ostrovy Indonesie
Velikost: 33-40 cm
Kroužek: 9,5 mm
Počet vajec: 2-3 vejce
Inkubační doba: 25-28 dní
Potrava: Směs semen pro velké papoušky
Cena: Kolem 25 000Kč
velikost písma:  A A A
17.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     73570 zobrazení     0 komentářů

Popis

Základní barvou kakadua žlutolícího je bílá. Jasně žlutou barvu má pouze chocholka a příuší. Spodní strana letek a ocasu se vyznačuje světle žlutým nádechem. Zobák a běhák šedočerný. Okruží oka bílé. Pohlaví poznáme podobně jako u ostatních kakadu podle barvy duhovky. Samec má oko černohnědé a samice červenohnědé. Je si velice podobný s kakaduem žlutočečelatým, od kterého se liší pouze rozměry.

Výskyt

Obývá Indonéské ostrovy Celebes, Buton, Malé Sundy a Flores, vysazen i v Singapuru. Žije v deštných lesích i otevřené krajině. Sdružuje se do velkých hejn, které se vyznačují charakteristickými hlasitými projevy. Časně z rána se přilétají nakrmit na banánovníkové a kukuřičné plantáže. Živí se také různými bobulemi, ořechy, hmyzem, výhonky a květy blahovičníku. Hnízdit začíná na podzim vysoko v dutinách stromů.
Skoro všechny poddruhy jsou ohroženy vyhubením a na některých ostrovech se již vůbec nevyskytují. Jedním z důvodů je špatný stav životního prostředí (např.: přeměna lesů v zemědělskou půdu) a samozřejmě ilegální odchyt ptáků.

Chov

Díky své otužilosti je ideálním papouškem pro venkovní voliéru. V dnešní době je u nás hojně zastoupen a je docíleno i odchovů. Ptáky umisťujeme do voliéry s proletem alespoň 5 m, výška a šířka zhruba 2 m. Začátku hnízdění předchází tok, kdy ptáci se vztyčenými chocholkami provádí snubní tanec při kterém sameček pokyvuje razantně hlavou a vydává vábivé zvuky. Nejvhodnější pro chov je kmenová budka o min. průměru 40 cm a výšce 70 cm (i více). Vletový otvor si rozšíří dle vlastní potřeby. Snáší 2-3 čistě bílá vejce. Inkubace trvá kolem 25 dnů. V sezení na snůšce se samice se samcem střídají. Mláďata opouštějí budku asi ve věku 2 měsíců. Někdy se vracejí do budky na přenocování. Rodiče je dokrmují další 4 týdny, než se mladí úplně osamostatní.

Potrava

Krmíme podobně jako u ostatních druhů kakadu směsí různých semen. Podáváme proso, rýži, pšenici, oves, lesknici, kukuřici v různém stádiu zralosti a směs oříšků. Rádi berou bobuloviny jako jeřabiny a šípky. Doplňujeme různým ovocem, zeleninou, zeleným krmením, piškotem. V době hnízdění přidáváme naklíčené zrní, vaječnou míchanici, máčené bílé pečivo. Krmivo obohacujeme o vitamíny a minerály pro lepší zdravotní stav papoušků.

Poddruhy

  • Kakadu žlutolící sulaweský (Cacatua s. sulphurea) - velikost 33 cm
  • Kakadu žlutolící ostrovní (Cacatua s. parvula) - velikost 33 cm
  • Kakadu žlutolící velký (Cacatua s. abbotti) - velikost 40 cm
  • Kakadu žlutolící sumbský (Cacatua s. citrinocristata) - velikost 38 cm

Kakadu žlutolícíNázvy ve světě

Latinsky: Cacatua sulphurea, Anglicky: Yellow-crested Cockatoo, Německy: Gelbwangenkakadu, Dánsky: Lille Gultoppet Kakadu, Španělsky: Cacatúa Sulfúrea, Finsky: celebesinkakadu, Francouzsky: Cacatoès soufré, Italsky: Cacatua ciuffogiallo, Japonsky: kobatan, Japonsky 2: コバタン, Holandsky: Kleine Geelkuifkaketoe, Norsky: Gyllentoppkakadu, Polsky: kakadu zóltolica, Rusky: Малый желтохохлый какаду, Slovensky: kakadu žltochochlatý, Švédsky: Mindre gultofskakadua, Čínsky: 小葵花鹦鹉

Autorka textu: Markéta Hainzlová

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.