Káně bělochvostá

Buteo rufinus

Výskyt: Evropa, severní Afrika
Velikost: 55-66 cm
Hmotnost: 1,1-1,45 kg
Počet vajec: 3 ks
Inkubační doba: 28-31 dnů
Potrava: Myši
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     733 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Tvarem i zjevem se podobá velké káni lesní: nejlepším, i za letu patrným poznávacím znakem je skořicově červený ocas.

Prostředí

Káně bělochvostá žije ve vyprahlých asijských stepích, v Evropě její hnízdiště zasahují do Makedonie. V severní Africe se vyskytuje samostatný poddruh.

Rozmnožování

Hnízdo je většinou ve skalních stěnách v místě, kde strže protínají step. Někdy je ve skalních výklencích, někdy v křovinách, zřídka na stromech. Staří ptáci rádi obsazují hnízda krkavců, staví si je však i sami. Většinou tři vejce jsou asi 60 mm dlouhá, bílá a více či méně hnědě skvrnitá. Hnízdění začíná v dubnu nebo začátkem května, mláďata vylétají zhruba koncem června, když sucho ochromuje život ve stepi. Rozptylují se pak po krajině do těch oblastí, kde se ještě udrželo trochu vody a zeleně. Nejsou ale tažnými ptáky, kteří by z hnízdišť zcela zmizeli.

Potrava

Německý název (Adlerbussard) může pomýlit: káně bělochvostá je však pravá káně, nikoli orel. Svými poměrně malými spáry může zdolat jen drobnější kořist - tu kterou je ještě schopna prsty obejmout. Ve svých evropských a asijských hnízdištích se specializuje hlavně na sysly, na něž číhá na vyvýšeném místě nebo při plachtění.
 

Káně bělochvostáNázvy ve světě

Anglicky: Long-legged Buzzard, Dánsky: Ørnevåge, Estonsky: Stepiviu, Finsky: Arohiirihaukka, Francouzsky: Buse variable, Holandsky: Arendbuizerd, Chorvatsky: Riđi škanjac, Islandsky: Arnvákur, Italsky: Poiana codabianca, Maďarsky: Pusztai ölyv, Německy: Adlerbussard

Foto: http://www.rarebirdspain.net

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.