Moták pochop

Circus aeruginosus

Výskyt: Část Evropa a Asie
Délka těla: 45-56 cm
Hmotnost: 550-850 g
Počet vajec: 4-5 ks
Inkubační doba: 32-33 dnů
Průměr kroužku: 9 mm
Délka života: Až 18 let
Potrava: Žáby, drobní savci, ptáci, hmyz
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2365 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Pochopa můžeme určit už podle letu a životního prostředí. Létá nízko, „plavná" a vždy poněkud váhavě nad rozlehlými rákosinami. Sameček je hnědý s šedavými křídly a ocasem. Samice a mladí ptáci mají nápadně žlutě lemovaná peří na hlavě a na šíji. Samice dosahují rozpětí asi 120 cm, samci jsou jen o málo menší.

Prostředí

V období hnízdění obývá moták pochop rozlehlé porosty rákosin v nížinách, mimo tuto dobu i na nížinných lukách, ale vždy v blízkosti vody.

Rozmnožování

V období toku v dubnu a v květnu vylétá sameček vysoko do oblak a vrhá se pak s hlasitým voláním o několik set metrů níž. Později můžeme vidět samici, jak letí a drží v prstech svazek rákosu. Hnízdo staví na zemi v hustém rákosí. Je to jako hnízda ostatních motáků mohutná hromada rákosu, jejíž výška je přizpůsobena pokud možno největšímu kolísání hladiny. Čtyři až pět vajec klade samice od počátku května ve třídenních intervalech. Sedí na nich jen samice, a to od snesení prvního vejce, takže se mláďata později značně liší velikostí. Samice sedí na vejcích 32 až 33 dny, první odrostlá mláďata hnízdo opouštějí koncem července nebo začátkem srpna.

Potrava

Žáby, drobní savci, vodní ptáci a hmyz. Pochop loví i dlouho po setmění. Příležitostně loví v mělčině i ryby. Kirgizové a Baskové jej používali k lovu kachen, ale srdnatá kachní matka je schopna svá kachňata před ním ochránit, není-li útok příliš nečekaný.

Moták pochopNázvy ve světě

Anglicky: Western Marsh Harrier, Dánsky: Rørhøg, Finsky: Ruskosuohaukka, Francouzsky: Circaète Jean-le-Blanc, Holandsky: Bruine kiekendief, Chorvatsky: Eja močvarica, Islandsky: Brúnheiðir, Italsky: Falco di palude, Maďarsky: Barna rétihéja, Německy: Rohrweihe, Norsky: Sivhauk, Polsky: Błotniak stawowy, Portugalsky: Tartaranhão-ruivo-dos-paúis, Rumunsky: Erete de stuf, Slovensky: Kaňa močiarna, Španělsky: Aguilucho lagunero, Švédsky: Brun kärrhök

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.