Ťuhýk rudohlavý

Lanius senator

Výskyt: Evropa, sever Afriky
Velikost: 17 cm
Hmotnost: 40 g
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubační doba: 16 dnů
Potrava: Kobylky, sarančata, mladí ptáci
velikost písma:  A A A
11.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     849 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Červenohnědá zadní část hlavy a šíje, jinak tvoří opeření černá a bílá pole. Čelo je černé. Mladí ptáci se podobají mladým ťuhýkům obecným, liší se od nich bledším zbarvením a tmavě příčně pruhovaným hřbetem. Křídla a ocas mladých ptáků jsou tmavě hnědá, spodní strana těla okrově žlutá a příčně hnědě pruhovaná. Po přezimování přepelichají do šatu starých ptáků a jejich modrošedý zobák zčerná. Ťuhýci rudohlaví jsou čilí a hluční ptáci, jejichž varovný hlas zní jako „kreks kreks". Stejně jako ťuhýci obecní jsou 17 cm dlouzí.

Prostředí

Ťuhýk rudohlavý obývá slunné ovocné sady a zahrady i křovinatá krajina, směrem k jihu jsou ptáci hojnější.

Rozmnožování

Ťuhýk rudohlavý je dobrý zpěvák s mírně posměšným přednesem i s drsnějšími tóny. Musí se zpěvu učit od předzpěváků, ve volné přírodě přejímá kromě zpěvu svého otce i hlasy jiných ptáků z okolí. Proto nejsou ťuhýci chovaní v zajetí bez otce dobrými zpěváky, spíše se jen pochechtávají. Samička staví hnízdo většinou vysoko ve stromech a často do něj napíchává květy nebo pestré peří, takže pak vypadá jako uložené do květinového věnce. Sezení na vejcích trvá 16 dní. Ve střední Evropě začíná koncem května, na jihu dříve. Mláďata setrvávají v hnízdě 19 až 20 dní. Když hnízdo opustí, musejí je rodiče ještě 3-4 týdny přikrmovat. Mladí žebraní o potravu hlasitým křikem.

Potrava

Ťuhýk rudohlavý loví hmyz, hlavně kobylky a saranče. Ojediněle byli jako potrava zjištěni i drobní ptáci, dokonce i vlaštovky. Přebytek ulovených živočichů napichuje ťuhýk na trny, odkud je často „kradou" jiní ptáci.

Ťuhýk rudohlavýNázvy ve světě

Anglicky: Woodchat Shrike, Francouzsky: Pie-grièche à tête rousse, Holandsky: Roodkopklauwier, Chorvatsky: Riđoglavi svračak, Islandsky: Trjásvarri, Italsky: Averla capirossa, Maďarsky: Vörösfejű gébics, Německy: Rotkopfwürger

Foto: http://pticyrus.info

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.