Pěnice hnědokřídlá

Sylvia communis

Výskyt: Evropa a sever Afriky
Délka: 13-15 cm
Hmotnost: 15 g
Počet vajec: 5 ks
Inkubace: 11 dnů
Průměr kroužku: 3 mm
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1329 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Horní strana těla je světle šedohnědá, spodní strana bělavá. Hrdlo má pěnice hnědokřídlá bílé, znatelný rezavý podélný pruh na křídlech. Samečkové mají vršek hlavy šedý, samičky hnědý Pěnice hnědokřídlé jsou čiperní ptáci, kteří čile hopkají v křovinách nebo v trávě a hledají potravu. Jejich varovné volání zní jako tlumené „fed-fed-fed".

Prostředí

Křoviska nejrůznějšího druhu, zřídka i na okraji lesa nebo na pasece. I v zahradách a v křoví na ulicích. Dříve byla pěnice hnědokřídlá jedním z nejhojnějších středoevropských ptáků. Dodnes její stavy silně poklesly.

Rozmnožování

Po návratu z Afriky skáčou samečkové koncem dubna a počátkem května z větve na větev a zpívají, nadouvají přitom hr- délka a čepýří peří na temeni do malé chocholky. Při toku vylétají také z trnitého křoviska šikmo vzhůru a zpívají, vzápětí se však vracejí, jakoby se vylekali. Jejich zpěv je kolotavý a flétnovitý a pro lidské ucho příliš rychlý. Časně ráno vyzpěvuje sameček na vrcholku křoví. Pěnice hnědokřídlá zpívá od rána do večera a umlká teprve v polovině července. Asi 10 dní po zahájení toku začínají oba ptáci budovat hnízdo. Staví je většinou ve výšce okolo půl metru i níže ve velice hustém menším křovisku. Jako u všech pěnic je hnízdečko mělká a dočasná, z travních stébel spletená miska, do které klade samička většinou 5 vajíček. Sedět na nich začíná koncem května či začátkem června a sedí 11 dní. Mláďata se klubou holá a vyžadují v prvních dnech neustálé zahřívání. Krmí je oba rodiče. Asi po 11 dnech mladí ptáci hnízdo opouštějí a už po několika dalších dnech jsou samostatní. Pak rodiče obvykle zahajují novou snůšku.´

Potrava

Pěnice hnědokřídlá chytá hmyz všeho druhu do velikosti vážky.

Pěnice hnědokřídláNázvy ve světě

Anglicky: Whitethroat, Francouzsky: Fauvette grisette, Holandsky: Grasmus, Chorvatsky: Grmuša pjenica, Islandsky: Þyrnisöngvari, Italsky: Sterpazzola, Maďarsky: Mezei poszáta, Německy: Dorngrasmücke, Norsky: Tornsanger, Polsky:Cierniówka : , Portugalsky: Papa-amoras-comum, Slovensky: Penica obyčajná, Španělsky: Curruca zarcera, Švédsky: Törnsångare

Foto: http://www.ukbirds.net

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.