Pěnice bělohrdlá

Sylvia melanocephala

Výskyt: Evropa
Délka: 13 cm
Počet vajec: 4-5 ks
Potrava: Hmyz, bobule
velikost písma:  A A A
24.05.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     855 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Pěnice bělohrdlá je podobná pěnici mistrovské, ale znatelně menší - dlouhá 13 cm proti 15 cm - a s holým nápadně červeným očním kroužkem. Sameček má hlavu černou až k hrdlu, tmavošedý hřbet a s výjimkou bílých vnějších per černý ocásek, který míří při vodorovném držení těla, jaké mají pěnice při hopkání v křovinách, namířen lehce vzhůru. Samička je zbarvena stejně, je ale šedší a méně kontrastní a má nahnědlé boky. Nejlépe ji určíme podle samečka, když společně brání hnízdo nebo střídavě s ním nosí do hnízda potravu. Varovný hlas je naříkavé „če-če-če", připomínající varovné volání střízlíka.

Prostředí

Pěnice bělohrdlá je stejně typická pro Středomoří a středomořské klima jako olivy a žije zhruba ve stejných místech, kde olivy rostou. Ve velkém množství a v mnoha rasách je rozšířena ve světlých nízkokmenných středomořských lesích a v makchii. Některé rasy se vyskytují pouze na jediném ostrově, např. rasa melanothorax, která má hrdlo i hruď černé a jejíž sameček má hlavu s modravým nádechem. Ta je rozšířena pouze na Kypru. Tam, kde žije pěnice bělohrdlá, neklesá teplota znatelněji pod bod mrazu, jakže tento druh může žít trvale na hnízdišti. Část ptáků - pravděpodobně loňská mláďata - táhne ovšem také na jih a v zimě se objevuje na střední Sahaře, kde ptáci přezimují v pohoří Hoggar, někteří ještě dále na jihu v pásmu savan tropické Afriky.

Rozmnožování

Zpěv připomíná zpěv pěnice hnědokřídlé a je libozvučný, i když v něm tu a tam zazní skřípavější pasáž. Sameček zpívá jak v křoví, tak i v letu, přičemž vylétá šikmo vzhůru z křoviska a po rychlém obratu v něm zase mizí. Hnízdo staví ptáci v dubnu nebo v květnu - na jihu už od poloviny března - v hustém křoví ve výšce půl až jeden metr. Je velice důkladné a pečlivě vystlané. Čtyři nebo 5 vajíček, jež samička klade obvykle v jednodenních intervalech, je velmi různě zbarveno a mají i různou kresbu. Většinou mají šedohnědé skvrnky na olivově zeleném, bělozeleném až bílém podkladu. Pěnice kladou v sezóně pravděpodobně dvě snůšky, jistě ale snůšku náhradní, byla-li první zničena. Na vejcích sedí střídavě samička i sameček a oba také krmí mláďata. Mladí ptáci opouštějí hnízdo najednou po 10, častěji po 11 dnech. Dovedou se tak dobře ukrývat v listí, že mohou vetřelce pozorovat, aniž by je objevil.

Potrava

Jako všechny ostatní pěnice hmyz, jako přílohu bobule.

Pěnice bělohrdláNázvy ve světě

Anglicky: Sardinian Warbler, Finsky: Samettipääkerttu, Francouzsky: Fauvette mélanocéphale, Holandsky: Kleine zwartkop, Chorvatsky: Crnoglava grmuša, Islandsky: Hjálmsöngvari, Italsky: Occhiocotto, Maďarsky: Kucsmás poszáta, Německy: Samtkopf-Grasmücke, Norsky: Svarthodesanger, Polsky: Pokrzewka czarnogłowa

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.