Brkoslav severní

Bombycilla garrulus

Výskyt: Evropa, Severní Amerika
Velikost: 17-18 cm
Hmotnost: 40-62 g
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubační doba: 14 dnů
Průměr kroužku: 4,5 mm
Délka života: Kolem 5 let
Potrava: Hmyz, bobule, plody
velikost písma:  A A A
22.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1505 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Velký jako špaček s hustým nadýchaným opeřením a krátkým, žlutě zakončeným ocasem. Kostřec je šedý, na hlavě má pták chocholku. Cvrčivý hlas. Let je rychlý, podobný letu špačka.

Prostředí

Brkoslav severní hnízdící v severských jehličnatých a březových lesích až po severní hranici vysokého lesa, na jihu je hranice výskytu pohyblivá. Je-li na severu příliš tuhá zima, odtahují brkoslavové k jihu, někdy se v různě velkém množství dostanou až do střední Evropy. Tady je tedy brkoslav severní invazním ptákem, objevujícím se zhruba každých 10 let ve větším množství. V té době jej můžeme pozorovat jako zimního hosta. Příčina tohoto nepravidelného tahu na jih je dosud neznámá.

U nás se brkoslavové objevují jako stromoví ptáci, kteří slétají na zem, jen aby se napili a vykoupali. Koupou se dokonce i mezi ledovou tříští. V místech, kde ještě visí na stromech bobule, se zastavují k odpočinku, a když je očesají, táhnou dále. Některá hejna brkoslavů jsou plachá, jiná jsou tak nebojácná, že tyto krásné ptáky můžeme pozorovat ze vzdálenosti jednoho metru. V březnu táhnou pak brkoslavi zpátky na sever.

Rozmnožování

Invazní hejna mohou být tak početná, s jakými se v jejich severských hnízdištích nikdy nesetkáme. Hnízdí na stromech většinou 4 až 5 metrů vysoko. Hnízdo staví jako pevnou stavbu z větví, lišejníků a mechů a uvnitř je vystýlají sobími chlupy. Na vejcích sedí samička a sameček ji zásobuje potravou. Také v době toku nabízí sameček samičce potravu a poskakuje kolem ní s načepýřenou chocholkou a svěšenými křídly. Brkoslav severní hnízdí v červnu a v červenci, v srpnu ptáci hnízdiště opouštějí a slétají se do hejn.

Brkoslav severníNázvy ve světě

Anglicky: Waxwing, Finsky: Tilhi, Francouzsky: Jaseur boréal, Holandsky: Pestvogel, Chorvatsky: Kugara, Islandsky: Silkitoppa, Italsky: Beccofrusone, Maďarsky: Csonttollú, Německy: Seidenschwanz, Norsky: Sidensvans, Polsky: Pliszka siwa, Portugalsky: Tagarela-europeu, Rumunsky: Mătăsar, Slovensky: Chochláč severský, Španělsky: Ampelis, Švédsky: Sidensvans

Foto: http://enfo.agt.bme.hu

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.