Chocholouš obecný

Galerida cristata

Výskyt: Evropa
Velikost: 17-19 cm
Hmotnost: 33-49 g
Počet vajec: 3-5 ks
Inkubační doba: 12-13 dnů
Potrava: Rostlinná a živočišná
velikost písma:  A A A
06.01.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     808 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Na hlavě má chocholouš obecný nápadnou, většinou vzpřímenou chocholku, vnější ocasní péra jsou bledě žlutá. Zpívá obvykle z vyvýšeného místa.

Prostředí

Chocholouš je především ptákem východoevropských a jihoevropských stepí. V dobách, kdy jezdily drožky s koňmi a kdy se s koni oralo i v období rozvinutého pastevectví, byl chocholouš obecný hojným ptákem také v odlesněné a v kulturní step přeměněné střední Evropě. Čas od času docházelo i k invaznímu přílivu chocholoušů z východu. Nyní jsou tito ptáci ve střední Evropě téměř úplně vyhubeni, jednotlivé zbývající skupinky se udržely na chudých travnatých plochách při okrajích velkých měst.

Rozmnožování

Chocholouš obecný je stálým ptákem, jehož úsečný zpěv můžeme zaslechnout už koncem zimy. Vplétá do zpěvu i napodobení nejrůznějších zvuků z okolí. Dovede tak dokonale napodobit hvízdání pastevců, že ošálí i pastevecké psy. Ti však brzy poznají svůj omyl, ale pak sledují kromě pastýře i pískajícího chocholouše, a tak si musí jejich pán vymyslet novou melodii.

Hnízdo na zemi staví neuměle, znamenitě je však ukrývají. Mimoto se pták nepřiblíží k hnízdu, dokud si není jist, že je nepozorován.

Od dubna do července odchová dvě snůšky. Na 3 až 5 vejcích sedí pták 12 až 13 dní, mladí ptáci hnízdo opouštějí 9 až 11 dní po vyklubání. Během následujících nocí se mladí ptáci často do hnízda vracejí. Když jsou 16 až 18 dní staří, začínají létat. Rádi se popelí.

Potrava

Stejně jako v případě dalších skřivanů je živočišná i rostlinná, hmyz a semena. Na podzim a v zimě se chocholouš obecný živí odpady z výmlatu obilí a zrním na strništích. Tam, kde vymizel chov koní, vymizel většinou i chocholouš.

Chocholouš obecnýNázvy ve světě

Anglicky: Crested Lark, Finsky: Työhtökiuru, Francouzsky: Cochevis huppé, Holandsky: Kuifleeuwerik, Chorvatsky: Kukmasta ševa, Islandsky: Topplævirki, Italsky: Cappellaccia, Maďarsky: Búbos pacsirta, Německy: Haubenlerche

Foto: http://ecologie.ma

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.