Hrdlička senegalská

Streptopelia senegalensis

Výskyt: Část Evropy, Asie a Afriky
Velikost: 25 cm
Inkubace: 14 dnů
Počet vajec: 2 ks
Potrava: Semena, zrní, drobný hmyz
velikost písma:  A A A
11.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1859 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Hrdlička senegalská je asi stejně velká jako hrdlička divoká (kolem 25 centimetrů). Na vínově červené hrudi je černě čárkovaná. V letu jsou nápadné modrošedé přední strany křídel. Spodní část křídel je u tohoto druhu kaštanově hnědá. Samec i samice jsou si vzhledově podobní. Rozpětí křídel činí 40-45 centimetrů.

Prostředí

Evropa tvoří západní hranici rozšíření tohoto druhu, protože se zde vyskytuje jen v okolí Istanbulu, kde ji lidé vysadili. Hojněji žije hrdlička senegalská v afrických tropech jižně od Sahary, na Blízkém východě a v jižní Asii až po Indii, zde žije ve vesnicích i ve městech.

Rozmnožování

Tam, kde se vyskytuje tento druh z čeledi holubovitých, je každodenně po mnoho hodin slyšet vrkání samečků. Patří to ke koloritu afrických vesnic. Hnízdí stejně jako hrdlička divoká, je ale světovým rekordmanem v počtu snůšek za rok: v teplém tropickém létě dokáže hrdlička senegalská úspěšně odchovat mláďata až šestkrát. Do hnízda na stromě samice snáší obvykle dvě vejce, na kterých sedí převážně sama 14 dnů. Po vylíhnutí krmi mláďata oba rodiče zhruba 18 dnů.

Potrava

Hrdlička senegalská se ve volné přírodě živí travou, semeny, zrninami, další vegetací a drobným hmyzem.

Hrdlička senegalskáNázvy ve světě

Anglicky: Laughing Dove, Dánsky: Palmedue, Finsky: Palmukyyhky, Francouzsky: Tourterelle maillée, Holandsky: Palmtortel, Islandsky: Díladúfa, Italsky: Tortora delle palme, Maďarsky: Pálmagerle, Německy: Palmtaube

Foto: http://www.birding.in

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.