Budníček větší

Phylloscopus trochilus

Výskyt: Evropa, Asie
Velikost: 11-12,5 cm
Hmotnost: 7-14 g
Počet vajec: 4-8 ks
Inkubační doba: 13-15 dnů
Průměr kroužku: 2,5 mm
Potrava: Hmyz a pavouci
velikost písma:  A A A
16.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     857 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Budníček větší má šedý hřbet, přes oko se netáhne žádný nápadný proužek, nohy jsou světlé. Je důvěřivý, ale neposedný. Jeho zpěv je měkká klesající řada tónů - jediný spolehlivý určovací znak v terénu.

Prostředí

Listnaté lesy s bohatým podrostem zvláště tam, kde je blízko voda. Budníček větší žije málokdy tam, kde žije budníček menší, je spíše lesním ptákem.

Rozmnožování

Samečkové se ze zimovišť navracejí dříve než samičky a svůj příchod oznamují zpěvem, který se v květnu rozléhá v listnatém lese. Hnízdečko vypadá jako malý, nahoře otevřený pecen chleba a samička je buduje v porostu na zemi po 5 až 8 dní. Vždycky je umístí v lese při okraji mýtiny. Až na vstupní otvor vypadá hnízdečko jako hromádka suchého listí, uvnitř je ale měkce vystláno peřím. Hnízdění začíná v polovině května. Samička zůstává v nebezpečí až do poslední chvíle sedět na 4 až 8 bílých, hnědě skvrnitých vajíčkách. Má obyčejně jen jednu snůšku, ale když přijde nazmar, může budníček vyhnízdit v náhradní snůšce. Mláďata zůstávají na hnízdě 12 až 14 dní po vyklubání z vajec, ale i pak vyžadují po několik dní, aby je rodiče krmili, a zůstávají jako rodina pohromadě. Během stavby hnízda je sameček tichý, ale v době sezení na vejcích začíná zase zpívat. Umlká v červenci, ale po podzimním pelichání zase za krásných dnů zpívá.

Potrava

Hmyz a pavouci, které loví budníček během neklidného poskakování z větve na větev. Na podzim si jako přílohu dopřává i bobule.

Všeobecně

Budníček větší je tažný pták, přezimující daleko v jižní Africe. Na svá hnízdiště severně od Alp se vrací počátkem dubna.

Budníček většíNázvy ve světě

Anglicky: Willow Warbler, Dánsky: Løvsanger, Francouzsky: Pouillot fitis, Holandsky: Fitis, Chorvatsky: Brezov zviždak, Islandsky: Laufsöngvari, Italsky: Luí grosso, Maďarsky: Fitisz füzike, Německy: Fitis, Norsky: Løvsanger, Polsky: Piecuszek, Portugalsky: Felosa-musical, Slovensky: Kolibkárik spevavý, Španělsky: Mosquitero musical

Foto: http://www.luontoportti.com/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.