Bělořit šedý

Oenanthe oenanthe

Velikost: 14-16,5 cm
Hmotnost: 20-35 g
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubační doba: 13-14 dnů
Průměr kroužku: 3 mm
Potrava: Hmyz, pavouci, plži
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1013 zobrazení     0 komentářů

Znaky

V době hnízdění má sameček šedivé temeno, bílý proužek nad okem, černé boky, v severní Africe i černé hrdlo. Od podobného bělořita okrového se bělořit šedý rozezná podle mnohem širší pásky na ocase. Samička je nenápadná, má ale také svítivě bílý kostřec.

Prostředí

Bělořit šedý obývá suché, na stromy chudé kraje s hromadami kamení a suchými zídkami, také v dunách a ve vřesovištích. Ve střední a severní Evropě jediný bělořit, který se dokonce rozšířil přes Grónsko do Severní Ameriky. Grónská rasa táhne na podzim přes celou Evropu do Afriky.

Rozmnožování

Hnízdí 1x ročně ve skulinách mezi kameny nebo pod nimi, v zemi či nízko nad ní, v hromadách dřeva nebo v kamenných zdech. V květnu a červnu sedí tito ptáci z čeledi drozdovitých na 4 až 6 modrých, často červeně skvrnitých vejcích 13 až 14 dní. Mláďata působí ve svém prachovém peří „plesnivě". Když vyletí z hnízda, podobají se samičce, jsou však výrazně skvrnitá. První mladí ptáci vyletují z hnízda pravidelně počátkem června. Na vejcích sedí jen samička, jak je to běžné, když jsou samci a samice velmi různě zbarvení. Zpěv napodobuje různé ptačí hlasy a bělořit šedý má i vlastní vrozené cvrčivé a vrzavé pasáže.

Potrava

Bělořit šedý požírá hmyz, pavouky a malé plže, které loví na zemi.

Bělořit šedýNázvy ve světě

Anglicky: Wheatear, Francouzsky: Traquet motteux, Holandsky: Tapuit, Chorvatsky: Sivkasta bjeloguza, Islandsky: Steindepill, Italsky: Culbianco, Maďarsky: Hantmadár, Německy: Steinschmätzer

Foto: http://www.pbase.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.