Červenka obecná

Erithacus rubecula

Výskyt: Evropa
Velikost: 14 cm
Hmotnost: 14-24 g
Počet vajec: 5-7 ks
Inkubační doba: 13-14 dnů
Průměr kroužku: 3 mm
Potrava: Hmyz, pavouci, žížaly, bobule
velikost písma:  A A A
23.02.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2866 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Staré ptáky poznáme podle červené, šedou olověnou barvou orámované hrudi a tváří. Můžeme si je splést s lejskem malým, který je však mnohem menší - 11,5 cm proti 14 cm - a má bílý kořen ocasu. Mladé červenky jsou hnědě skvrnité a mají nápadně velké tmavé oči.

Prostředí

Vlhké listnaté a smíšené lesy s hustým podrostem, parky, křovinaté zahrady, s oblibou v blízkosti vody. Červenka obecná je částečně tažná.

Rozmnožování

Samečkové červenky zpívají od poloviny ledna do poloviny června především brzy ráno, kdy zahajují po rehkovi domácím s kosem ptačí koncert. Zpívají i večer dlouho do soumraku. Jejich písnička zní perlivě a snivě a patří k vůbec nejkrásnějším ptačím písním. Zpěvem zahání sameček červenky často i za pomoci zobáčku a drápků ostatní samečky červenek ze svého okrsku. Útok na vetřelce vyvolává pohled na jeho červenou hruď. Při toku krmí sameček samičku. Samička pak staví v prohlubni na zemi pod převislou trávou nebo v dutině stromu hnízdo z listí a stébel, po 13 až 14 dní pak sedí na svých obvykle 5 až 7 vejcích. Mláďata se klubou z vajíček černá a holá a v prvních dnech je matka musí zahřívat. Když opouštějí mladí ptáci hnízdo, nemají ještě červenou hruď, a tak se mohou v rodičovském revíru beztrestně pohybovat. Od dubna do července mají červenky dvě snůšky. Za tichých a teplých podzimních večerů, kdy už neslyšíme žádného jiného ptáka, začínají samečkové červenek zase zpívat a vymezují si tak staré či nové hranice svých okrsků.

Potrava

Červenka obecná hledá na zemi hmyz, pavouky, žížaly a plže. Na podzim zobají i bobule a v zimě se často objevují na krmítkách, kde ocení měkkou potravu.

Červenka obecnáNázvy ve světě

Anglicky: European Robin, Dánsky: Rødhals, Estonsky: Punarind, Finsky: Punarinta, Francouzsky: Rougegorge, Holandsky: Roodborst, Chorvatsky: Crvendać, Islandsky: Glóbrystingur, Italsky: Pettirosso, Maďarsky: Vörösbegy, Německy: Rotkehlchen, Norsky: Rødstrupe, Polsky: Płochacz halny, Portugalsky: Pisco-de-peito-ruivo, Slovensky: Červienka obyčajná, Španělsky: Petirrojo, Švédsky: Rödhake

Foto: http://petreraldia.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.