Agapornis etiopský

Agapornis taranta

Výskyt: Náhorní plošina v Etiopii
Velikost: 18 cm
Hmotnost: 48 g
Kroužek: 4,5 mm
Počet vajec: 3-6 ks
Inkubační doba: 24-25 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Cena: 3000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
03.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     53096 zobrazení     0 komentářů

Vzhled:

Hlavu má agapornis etiopský zelenou, u samce je navíc čelo a okruží oka červené. Samici červená barva chybí, což je dobrým rozpoznávacím znakem obou pohlaví. Oči mají hnědou duhovku, zobák je červený. Prsa, břicho, křídla a ocas mají zelenou barvu. Končetiny jsou světle šedé. Mláďata jsou po vylétnutí podobná samicím.

Výskyt:

Obývá náhorní plošinu v Etiopii (1300 - 3200 m.n.m.). V těchto místech žije agapornis etiopský v malých skupinkách o 10-20 jedincích. Zdržuje se v lesnatých suchých a kopcovitých oblastech. Přes den sestupuje do nížin, kde vyhledává potravu.

Chov:

Agapornis etiopský musí být chován odděleně po párech, protože ty jsou nesnášenlivé k ostatním agapornisům. Nevadí jim nižší teploty, přezimovat by však měli v místech, kde teplota neklesne pod bod mrazu.

Při složení harmonizujícího páru, ve vhodných podmínkách zahnízdí. K tomuto účelu jim poskytneme budku o rozměrech zhruba 17 x 17 x 25 cm. Vletový otvor má mít průměr 5-7 cm. Samice snese na dno budky 3-6 vajec, ze kterých se po 24-25 dnech zahřívání vylíhnou mláďata. Ty jsou posléze oběma rodiči krmena dalších 7-8 týdnů než opustí budku.

Krmivo:

Hlavní složku krmné dávky představuje směs pro malé papoušky, semena, bobule a samozřejmě nejrozmanitější ovoce a zelenina. Zapomínat nesmíme ani na zelené krmivo, kukuřici v mléčné zralosti a větvičky k okusování. Při krmení mláďat obohacujeme výše popsané krmivo o vaječnou míchanici.

Agapornis etiopskýNázvy ve světě

Latinsky: Agapornis taranta, Anglicky: Black - winged Lovebird, Německy: Tarantapapagei, Dánsky: Tarantadværgpapegøje, Španělsky: Inseparable Abisinio, Finsky: Isokaijanen, Francouzsky: Inséparable d'Abyssinie, Italsky: Inseparabile alinere, Japonsky: Hatsuhanainko, Japonština: ハツハナインコ, Holandsky: Zwartvleugelagapornis, Norsky: Svartvinget Dvergpapegøye, Polsky: Nierozlaczka czarnoskrzydla, Rusky: Чернокрылый неразлучник, Slovensky: Agapornis tmavokrídly, Švédsky: Svartvingad dvärgpapegoja, Čínsky: 黑翅牡丹鹦鹉

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.