Zedníček skalní

Tichodroma muraria

Výskyt: Evropa, Asie
Velikost: 17-18 cm
Hmotnost: 16-22 g
Počet vajec: 4-5 ks
Inkubační doba: 18-19 dnů
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1231 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Horní strana těla je popelavě šedá, letky a ocas černé. Na ručních letkách bílá skvrny, část křídel při těle je červená. Samečkové mají v létě černé, v zimě bílé hrdlo, samičky mají ve svatebním šatě hrdlo bílé. Mladí ptáci mají po opuštění hnízda kratší a méně zahnutý zobák než ptáci staří. Jejich zbarvení je matnější. Hlas zedníčka je pískavé „tiu". Zedníček skalní je 17 až 18 cm dlouhý.

Prostředí

Skalní stěny v horách, v létě až do 3000 m n.m., na podzim i v údolích a v podhůří. Jejich hnízdiště je obvykle v soutěsce nad horským potokem.

Rozmnožování

Samečkové se třepetají těsně při skalní stěně a pískají „ci ci ci ciu". Hnízdo leží často velmi hluboko ve skalní štěrbině, obvykle na zcela nepřístupném místě, často i ve zříceninách a v děrách ve zdech. V hnízdě mohou být ptáci velmi důvěřiví, zedníček skalní už byl chycen do klobouku! Hnízdo je zbudováno důkladně z mechu, stébel a lišejníku, hnízdní jamka je vystlána chlupy, často i peřím. Staví je v květnu a v červnu samička, ta také sedí na 4 až 5 vejcích 18 až 19 dní. Na jihovýchodě hnízdí časněji, už v dubnu. Mladí zedníčkové opouštějí hnízdo asi po 26 dnech. V sezóně je jen jedna snůška.

Potrava

Hmyz, který ptáci nacházejí na skále. Když hledá potravu, poskakuje zedníček nahoru velmi obratně i po svislých skálách, opírá se o ocásek a pomáhá si rychlým máváním křídel. Při tom svítí bílé i červené části křídel. Když pták vyletí nahoru, snáší se třepetavě půvabným „motýlím letem" opět k úpatí stěny. Podobně šplhá a hledá potravu i na kmenech stromů.

Všeobecně

Zedníčka skalního zařazujeme do čeledi brhlíkovitých, zde má však postavení zástupce podčeledi, jejímž je jediným zástupcem. Není nikde hojný a vyskytuje se vždy jen jednotlivě. Na východě je rozšířen přes asijská pohoří až do severní Číny. Páreček si vyhrazuje revír jen v době hnízdění, po vyhnízdění zde snáší i mladé ptáky. Jakmile však přepelichají do kontrastního opeření ptáků dospělých, končí jejich soužití s rodiči.

Zedníček skalníNázvy ve světě

Anglicky: Wallcreeper, Chorvatsky: Crvenokrili litičar, Německy: Mauerläufer, Slovensky: Murárik červenokrídly

Foto: http://www.ornitocultura.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.